Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommuner ska inte vara alkoholliberala lekstugor

Foto: SHUTTERSTOCK
Per Bengtsson, distriktsordförande IOGT-NTO Syd .
Foto: PRIVAT
Lucas Nilsson, vice förbundsordförande IOGT-NTO.
Foto: LINDA HÅKANSSON

Förslaget om att försöka supa sig igenom en kris kommer vi att minnas, skriver IOGT-NTO:s representanter Per Bengtsson och Lucas Nilsson om beslutet i Malmö att tillåta restauranger att ha hemleverans av alkohol.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under torsdagen fattade Malmö arbetsmarknads- och socialnämnd beslut om att tillåta hemleverans av alkohol. Enligt Centern och Moderaterna i Malmö skulle det vara möjligt genom en mycket bred tolkning av bestämmelserna för cateringtillstånd i alkohollagen.

Det mesta tyder på att beslutet strider mot den alkohollagstiftning som demokratiskt beslutats av Sverige riksdag. Myndigheter och bedömare är eniga. Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har redan uttalat sig i detta. Beslutet kommer med all sannolikhet att bestridas och ogiltigförklaras. Det är vi övertygade om.  

I alkohollagens förarbeten står det uttryckligen att ”Vid catering måste, på samma sätt som gäller vid all annan form av servering av alkoholdrycker till slutna sällskap eller till allmänheten, serveringspersonal eller i vart fall serveringsansvarig person finnas närvarande under serveringstiden”. Bestämmelsen finns till för att inte göra catering till ett kryphål för hemleverans och detaljhandel med alkohol.  

Man kan därför fråga sig varför Malmös moderata oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar gladeligen basunerar ut att han och hans politiska fränder i Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna drivit igenom ett beslut som det mesta tyder på strider mot gällande alkohollagstiftning.  

Inte minst riskerar beslutet att skapa falska förhoppningar hos Malmös krögare som nu lägger tid och energi på cateringtillstånd utifrån ett falskt löfte. Cateringtillståndets regler kräver att serveringspersonal närvarar under hela serveringstiden. Att serveringspersonalen lämnar efter att ha hällt upp alkoholen omöjliggör att försäkra att tillståndets regler efterföljs. Det har också påpekats av länsstyrelsen i Kronoberg efter att Växjö var först med att öppna upp för hemleverans. Risken finns att många krögare kommer att känna sig svikna när Moderaternas löfte går i kras och det framkommer att agerandet riskerar deras alkoholtillstånd.  

Kan det vara så att Moderaterna egentligen vill ha en annan alkoholpolitik? Är det därför de cyniskt utnyttjar pandemin för att opportunistiskt utmana svensk alkohollag? Borde inte all fokus i detta läge ligga på att minska trycket på akuten och pandemins effekter på barn i familjer med alkoholproblem? Det är inte läge att förvandla Sveriges kommuner till alkoholliberala lekstugor.  

Från IOGT-NTO:s sida vill vi framhålla vikten av en livskraftig restaurangnäring. Våra föreningar driver själva ett flertal sociala företag med inriktning på catering och restaurang. Att kommunalråd väljer att lägga energi på att opinionsbilda mot svensk alkoholpolitik i stället för att driva på för insatser som skulle göra reell skillnad för en bransch i kris är olyckligt och helt fel fokus i detta läge.   

Det är viktigt att också se frågan i sammanhanget av den kris vi befinner oss i. Världshälsoorganisationen rekommenderar uttryckligen att existerande lagar och regler för att begränsa tillgången på alkohol och minska skadan som alkohol åsamkar bör upprätthållas eller till och med stärkas under pandemin och att ”varje form av lättnad av regler och tillsyn bör undvikas.” 

Förslaget om att försöka supa sig igenom en kris kommer vi att minnas. Vi kommer att minnas de politiker som hade chansen att i en stor samhällskris ta ansvar och göra stor nytta för ekonomi, trygghet och hälsa men i stället la sitt fokus på cynisk opportunism.  

Malmö förtjänar mycket bättre än det här. 


Per Bengtsson

Distriktsordförande IOGT-NTO Syd 


Lucas Nilsson

Vice förbundsordförande IOGT-NTO 

0