Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kom ihåg solidariteten efter coronakrisen

I Kalmar och Trelleborg får skolbarn som inte får skolmat äta på stadens restauranger, ett förslag vi även lagt fram i Malmö, skriver Emma-Lina Johansson (V) och Anders Skans (V).Foto: COLOURBOX
Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Anders Skans (V), gruppledare i Malmö.Foto: OLOF HOLMGREN

Det är fint att se solidariteten när krisen kommer. Vi vill skicka en uppmaning att vara solidarisk även i krisfria tider. Den här gången måste vi skydda människors hälsa, inte bara storföretag och banker, skriver Emma-Lina Johansson (V) och Anders Skans (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På kvällarna applåderas det för hjältarna i vården i Malmö och resten av Sverige. Det skickas viral kärlek till de som arbetar i Region Skåne och inom Malmös äldrevård. Uppskattning till dem som tar hand om de mest utsatta i den akuta krissituation som covid-19 försatt oss i.

 

Det är fint att se solidariteten människor emellan när krisen kommer. Vi vill skicka en uppmaning om att vara solidarisk även i krisfria tider. Det är inte bara covid-19 som försatt vår vårdpersonal i extrema situationer. Det är åratal av nedskärningar, skattelättnader för de allra rikaste och privatiseringar i välfärden som gjort det. Det är värt att minnas nästa gång ni går till valurnorna. 

 

Det blir smått komiskt att se moderater ropa efter statligt ansvar, för vi vet att det är de själva som sålt ut välfärden till privata riskkapitalbolag som stoppar våra gemensamma skattepengar i sina privata fickor. Privatiseringarna har också skapat det offentligas anpassning till privata företags arbetsmodeller. Man har inte längre lager med varor utan köper direkt in vid behov. I Malmö har välfärden varit underfinansierad i flera år. Det gör oss alla sårbara. Vi hoppas att den här krisen leder till att fler ser att det finns samhällsfunktioner man inte vill chansa på. Den offentliga sektorn ska ha ansvaret för välfärden – endast så kan vi trygga verksamheten och i förlängningen våra liv. Det är solidaritet.

 

Nästan alla krisplaner riktar sig i dagsläget till näringslivet, både på riksplan och i Malmö. Den vanlige medborgaren glöms bort. Privata ägare tar vinsterna i goda tider och samhället, alla vi skattebetalare, tar kostnaderna vid kriser. Finanskriserna resulterade i miljardstöd till banker och storföretag. Sen delar de ut miljardvinster till de privata aktieägarna. Alla vi andra, vi som betalade genom våra skattepengar, fick inte tillbaka pengarna som räddade dem. Nu riskerar vi samma scenario igen. Både banker och stora företag som Volvo räddas av regeringens krispaket, men annonserar trots det aktieutdelningar i miljardklassen. 

 

Insatser för att rädda jobben är så klart bra för de som räddas, men alltför många glöms bort. Vi har nästan en halv miljon människor i Sverige som arbetar med de allra sämsta villkoren, i osäkra anställningar och ofta inringda på timmar. Flertalet arbetar i branscher som nu drar ner. I Malmö har både restauranger och hotell varslat personal och många som arbetar i Danmark, tillhör en grupp som från en dag till en annan blir utan jobb. De omfattas inte av svenska socialförsäkringar. Men inte ett enda krispaket har riktats till dem. I Malmö har S, L och M lagt fram ett stödpaket till näringslivet.  

 

Vänsterpartiet föreslog att de familjer i Malmö som i dag har försörjningsstöd och har skolbarn som inte får skollunch ska få tillfälligt ökat försörjningsstöd som kompenserar. Vårt förslag avslogs i arbetsmarknads- och socialnämnden under gårdagen. Vissa kommuner runtom i landet har däremot visat sig vilja stödja de enskilda medborgarna. I Kalmar och Trelleborg får skolbarn som inte får skolmat äta på stadens restauranger, ett förslag vi även lagt fram i Malmö. Ett stöd både till den enskilde och till lokala småföretag. Det är solidaritet.

 

Elever som har en stabil familj och får hjälp i hemmet med självstudier klarar sig troligtvis bra även när undervisningen sker på distans. Däremot finns det många skoltrötta elever och elever utan studievana i hemmet som får det mycket svårt i dag, inte minst här i Malmö. Här behövs specialpedagogiska insatser från skolorna för att rädda deras utbildning. Inget barn ska glömmas bort eller misslyckas i skolan ens under kristider. Det är solidaritet.

 

Vi får inte låta krisen bli en klassfråga. Vi får inte göra om samma misstag som tidigare. Då räddades bankerna, medan välfärden och arbetare fick ta smällen. Den här gången måste vi skydda människors hälsa, inte bara storföretag och banker. Vi vill se större insatser för den enskilda människan som drabbas. I kristider prövas samhällets solidaritet. Ska vi ställa upp för de människor som har det svårast i samhället eller ska vi svika dem? 

 

 

Vänsterpartiet i Malmö vill ha riktig solidaritet, alltid.

 

Emma-Lina Johansson (V)

Oppositionsråd i Malmö

 

Anders Skans (V)

Gruppledare i Malmö