Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knarkgäng ska inte ha monopolrättigheter

Grupperingar med icke-existerande f-skattsedlar och i högsta grad existerande handeldvapen har monopol på en otroligt lukrativ marknad, skriver Linnea Bjärum, Max Hjelm och Hannes Sjöberg vid LUF.
Foto: SHUTTERSTOCK
Linnea Bjärum, vice ordförande och socialpolitisk talesperson LUF.
Foto: HAMIR ERSHAD SARABI
Max Hjelm, förbundsstyrelseledamot LUF och rapportförfattare.
Foto: HAMIR ERSHAD SARABI
Hannes Sjöberg, rapportförfattare.
Foto: PRESSBILD

Att slösa tid på att jaga bort gräs från Malmös gator när tunga vapen smugglas över Öresundsbron och unga killar skjuts är galenskap. Enligt våra beräkningar skulle en legal marknad ge det offentliga minst 600 miljoner kronor, skriver Linnea Bjärum, Max Hjelm och Hannes Sjöberg vid Liberala Ungdomsförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag släpper Liberala ungdomsförbundet rapporten ”En grön miljard”. Vi beräknar att det finns minst en miljard kronor i besparingar att hämta för det offentliga vid en cannabislegalisering, en miljard som gör bättre nytta i statskassan än i händerna på kriminella gäng. 

Malmö är hårt drabbat av gängkriminaliteten. Antalet sprängningar och skjutningar uppgick till nästan 100 stycken under 2018. Orsaken stavas konkurrens om narkotikahandeln. Grupperingar med icke-existerande f-skattsedlar och i högsta grad existerande handeldvapen har monopol på en otroligt lukrativ marknad. Det är enligt våra beräkningar en miljardmarknad där staten gett monopolrättigheter till gäng som Dödspatrullen och Shottaz. En ny modell med en legal marknad skulle öka intäkterna för staten, minska gängmorden och förbättra livet för brukarna. 

Enligt våra beräkningar skulle Sverige kunna spara 466 miljoner kronor om året för rättsväsendet med en legal marknad. Det är fängelseresurser som kan gå till att rehabilitera våldsbrottslingar. Tullverket lägger 85 miljoner kronor per år som kan gå till att agera hårdare mot vapensmuggling. Polisen slösar 210 miljoner kronor på att jaga och beivra cannabisbruk. Det är hundratals heltidsanställda poliser som kan arbeta med andra faktiskt trygghetsskapande uppgifter och fånga riktiga bovar. Polisregion Syds del av kakan skulle bli 20 miljoner kronor, alltså cirka 30 nya anställda. Det skulle räcka till att ha en permanent ”Operation Rimfrost” i Malmö.

Kriget mot cannabis är ett ändlöst krig. För varje langare som fälls frigörs marknadsandelar för en ny person att ta. Det är dessutom framför allt brukare som lagförs, 95 procent av narkotikabrotten är eget bruk och innehav. För varje brukare som får en prick i brottsregistret skapas ett nytt utanförskap. 2018 var det knappt hälften av niondeklassarna i Rosengård som gick ut med fullständiga betyg. Att som ung kille testa cannabis och få en prick i registret är som att strö salt i såren. 

Antagligen skulle bruket öka av en legalisering, men inte så explosionsartat som kritikerna menar. I Colorado och Kanada som genomfört legalisering ökade bruket med cirka 12 procent, däremot sjönk bruket bland minderåriga i Colorado. Man ska även komma ihåg att det är en påtaglig skillnad på bruk och missbruk av en drog som cannabis. Det vore en bra avvägning om färre Malmöungdomar brukade cannabis i utbyte mot att några fler vuxna använde drogen. 

Precis som cigaretter och alkohol borde cannabis säljas legalt och beskattas. Det är rimligt att tänka sig en punktskatt där varan bär sina egna kostnader. Enligt våra beräkningar skulle en legal marknad ge det offentliga minst 600 miljoner kronor i intäkter. Det är pengar som skulle kunna hjälpa de med beroendeproblematik eller satsas på andra angelägna projekt. I dag går den här summan rätt ner i fickorna på gängledarna.

Andra positiva samhällseffekter är svårare att kvantifiera. Bruket skulle få en tydlig åldersgräns, precis som alkoholbruket har. I dag säljer langare gladeligen till en femtonåring. Den som köper cannabis skulle inte längre erbjudas tyngre droger av langarna. Nyrekryteringen till kriminella gäng som erbjuder snabba pengar skulle minska och den som använder cannabis rekreationellt skulle kunna göra det utan att jagas av samhället. Det skapas även fler lagliga arbetstillfällen när en ny marknad etableras. I en stad som Malmö där ungdomsarbetslösheten bland unga män är 17 procent vore fler arbetstillfällen den bästa sociala insatsen, långt bättre än att ge dem prickar i brottsregistret.

Polisen är hårt belastad i Skåne. Under 2019 steg antalet anmälda brott i Sydsverige med 13 000. Det finns alltså nog för polisen att göra. Att slösa tid på att jaga bort gräs från gatorna när tunga vapen smugglas över Öresundsbron och unga killar skjuts är galenskap. Det är dags att ta det ansvar, och använda den miljard skattekronor, som en legalisering kan ge.


Linnea Bjärum

Vice ordförande och socialpolitisk talesperson LUF


Max Hjelm 

Förbundsstyrelseledamot LUF och rapportförfattare


Hannes Sjöberg 

Rapportförfattare