DEBATT. Per Albin Hanssons födelsestad sjuder av liv. Många har det bra, bättre än någonsin. Men inte alla. För de klyftor som Per Albin ägnade sitt liv åt att motverka växer i Malmö och det utan kontroll. Nästan 10 000 hushåll får försörjningsstöd. Malmö har högst arbetslöshet i Sverige och dubbelt så stor arbetslöshet som snittet i landet.
Det är svårt för både människor och företag att växa i Malmö. Stadens arbetsmarknad är tudelad. Många av de Malmöbor som inte har ett jobb saknar utbildning. Samtidigt har många av stadens företag och verksamheter stor brist på utbildad arbetskraft.
Under 2019 ökade kostnaderna för socialbidrag i Malmö. Det har grävt stora hål i kommunens ekonomi. Bara under årets första åtta månader betalades 140 miljoner kronor mer i socialbidrag ut än budgeterat. Samtidigt växer vart fjärde barn upp i fattigdom i staden.
Som tidigare ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden har jag länge varit kritisk till stadens hantering av försörjningsstöd. Jag har gång på gång bevittnat de styrande Socialdemokraternas oförmåga att komma med konkreta förslag för att ta kontroll över de ökade klyftorna i staden. Samtidigt har Centerpartiet tillsammans med Moderaterna vid upprepade tillfällen lagt ett flertal förslag – förslag som reflexmässigt röstats ned av de sittande partierna.
I helgen har bland annat Sydsvenskan rapporterat om den granskning som Malmö Stadsrevision gjort av försörjningsstödet. Granskningen riktar hård kritik mot Malmö stad. Bland annat slår den fast att staden saknar ett strukturerat arbete för att förebygga och förhindra bidragsbrott. Den slår också fast att bidragsbrott inte alltid polisanmäls och att det har inte gjorts en tillräckligt stor analys av varför kostnaderna ökar, för att bara nämna några exempel.
Centerpartiet i Malmö välkomnar att även revisionen uppmärksammat de brister vi under lång tid påpekat. Kanske är granskningen det välkomna uppvaknande som den styrande minoriteten tycks behöva?
Att vända utanförskap till hopp kräver ett gediget och hårt arbete. Men arbetet behövs. Ska vi lyckas förhindra att en ny generation av Malmöbor hamnar snett behöver vi börja omgående. Färre barn behöver växa upp i fattigdom och fler barn behöver se sina föräldrar gå till ett arbete. Därför kommer här ännu en lista med förslag på åtgärder till den styrande minoriteten. En önskelista inför 2020:
Inför ökad uppföljning av personer som går på ekonomiskt bistånd. Studier och beprövad erfarenhet visar att tät uppföljning och individuell planering är nyckeln till en egen försörjning.
Inför skärpta aktivitetskrav motsvarande arbetsförmåga på den som får försörjningsstöd av arbetsmarknadsskäl: För att kunna ta ett jobb behövs ofta erfarenhet. Det kan vara erfarenhet i form av studier eller i form av praktik.
Inför skärpta kontroller vid utbetalningar av ekonomiskt bistånd för att motverka fusk och felaktigheter. Nolltolerans mot bidragsfusk ska gälla och som bryter lagen polisanmälas omgående.
Betala inte ut mer försörjningsstöd än motiverat. I dag betalar kommunen ut mer ekonomiskt stöd än vad som motiveras av socialtjänstlagen, till exempel för medlemskap i hyresgästföreningen.
Efter den föga överraskande men ack så allvarliga kritik som revisionen nu framfört hoppas jag på ett Socialdemokratiskt och Liberalt uppvaknande. Kanske kan den styrande minoriteten antingen börja lägga liknande förslag själv eller bifalla oppositionens? För det behöver både Malmöborna och kommunens ekonomi.
Charlotte Bossen (C)
Gruppledare i Malmö kommunfullmäktige