Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina kan utgöra ett hot mot skånska intressen

I Säkerhetspolisens senaste årsrapport pekas Kinas ut som ett av länderna som bedriver omfattande underrättelsearbete gentemot Sverige, skriver Louise Eklund (L). Foto: SHUTTERSTOCK
Louise Eklund (L), regionråd i Skåne.Foto: PRESSBILD

Vi måste nu på regional nivå ta till åtgärder för att bemöta det strategiska hotet från Kina. Vi måste ta signalerna på allvar. Region Skåne behöver ett tydligt regelverk för hur vi ska hantera samarbetet med Kina, skriver det skånska regionrådet Louise Eklund (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För första gången på tio år ökar patentansökningarna från Sverige inom life science och innovationer. Vi ser därmed början på vad som verkar vara en positiv utveckling för den svenska innovationsindustrin på den globala marknaden. Skåne spelar en nyckelroll med flera ledande innovationer och världskända forskningsanläggningar. 

Detta är naturligtvis mycket positivt. Inte minst då den internationella marknaden är extra viktig för det exportberoende skånska näringslivet. Tillsammans med Stockholm och Västra Götaland står Skåne för merparten av den svenska exporten.

Norge, Tyskland, Danmark, Finland, och USA har under lång tid varit Skånes största exportmarknader, även om rangordningen skiftat något mellan åren. Av de handelspartners med stor betydelse har Kina seglat upp som en allt viktigare aktör. Landet tog under 2015 för första gången sig förbi Storbritannien som exportmarknad för Skåne. Potentialen är stor och möjligheterna många. Det finns dock anledning att vara försiktig i relationerna med Kina och med av den kinesiska staten kontrollerade företag.

Vi har de senaste åren sett hur den kinesiska staten genom infrastrukturprojekt och köp av företag samt investeringslån och bistånd skapat sig ett växande inflytande över länders samhällsutveckling och näringsliv. Kinas ekonomi är i dag sex gånger större än Rysslands, försvarsbudgeten är fyra gånger större. Kinas kommunistparti har markerat att landet går in i ny era med mycket större internationella ambitioner. Det är en ambition som vi märker av i både Skåne och Sverige.

I Säkerhetspolisens senaste årsrapport pekas Kinas ut som ett av länderna som bedriver omfattande underrättelsearbete gentemot Sverige. Detta sker bland annat genom att statskontrollerade företag investerar i känslig infrastruktur och skaffar sig information som ger konkurrensfördelar till andra kinesiska företag.

Ett exempel som debatterades nyligen var när kinesiska företag planerade att bygga en hamn i Lysekil. Även det uppdrag att bygga tunnelbana i Stockholm som gick till ett statligt ägt kinesiskt bolag rönte mycket uppmärksamhet. I Skåne har vi sett hur Kina visat ett ökande intresse för skånskt näringsliv och skånska företag. Inte minst inom innovationsområdet. 

Så sent som häromdagen meddelade Säpo under Folk och försvars rikskonferens i Sälen att Kina kontinuerligt inhämtar känsliga uppgifter från svenska företag.

Det är inte alltid storföretagen som är mest utsatta, det kan lika gärna handla om mindre och medelstora företag. Dessa företag har sällan resurserna att investera i ett tillräckligt bra säkerhetssystem. Det är med andra ord inte alltid att man ens är medveten om att man blivit bestulen på information. 

Detta är djupt problematiskt. Vi måste se till att ekonomiskt samarbete med Kina inte hotar vår säkerhet eller utarmar vår innovationskraft.

Sverige, till skillnad från andra EU-länder, har ingen central mekanism för att utreda utländska direktinvesteringar på lokal nivå. Det innebär exempelvis att AI-teknologi som kan få försvarsförmåga när det används i ett militärt sammanhang inte undersöks. Här behöver lagstiftningen skärpas och en lag som reglerar internationell upphandling införas. 

Vi måste nu på regional nivå ta till åtgärder för att bemöta det strategiska hotet från Kina. Under året ska region Skåne ta fram en ny strategi för internationella relationer. I den måste vi beakta framtida förhållningssätt gentemot Kina i syfte att utveckla det internationella samarbetet i rätt riktning. Liberalernas ingångsvärde kommer att vara att Skåne, såväl som Sverige i stort, behöver skärpa den gemensamma strategin mot Kina för att landet inte ska få ökat politiskt inflytande över vår samhällsutveckling. 

Kina får inte hanteras så lätthändigt som det hittills gjort, varken på statlig, regional eller lokal nivå. Vi måste inse att Kina kan utgöra ett potentiellt hot för svenska och skånska intressen. Det är dags att få på plats ett tydligt regelverk hur Sverige och Skåne ska hantera samarbetet med Kina på sikt. 

 

Louise Eklund (L)

Regionråd i Skåne