Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD i Malmö vill lägga till och ta bort i översiktsplanen

Torsten Elofsson (KD), ordförande Kristdemokraterna i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: PRIVAT
Foto: SHUTTERSTOCK

Du som bor och arbetar i Malmö, ta möjligheten att påverka stadens nya översiktsplan, skriver Torsten Elofsson (KD) och Patrik Ruppel (KD). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Första meningen i ett debattinlägg är till för att fånga läsarens intresse, dock inte denna! Under omständigheterna går det nämligen inte att direkt kasta sig in i argument för människor, bilar och sparkcyklar utan att nämna coronakrisen och hur vi alla har dragit åt samma håll med en känsla av att vi tillsammans tar oss igenom det här, genom att vi alla tar vårt ansvar.

 

Tillsammans kan man åstadkomma mycket och gemensamt påverka samhället till det bättre. Nu får vi en bra möjlighet när Malmö Stad har sin översiktsplan, den som styr hur staden ska utvecklas i framtiden, ute på samråd. Du som bor och arbetar här, ta möjligheten, din åsikt är viktig!

 

Kristdemokraterna Malmö anser att det är viktigt att det finns tydlighet och raka rör i politiken. Därför finns ingen anledning att vi lindar in vårt budskap i silkespapper, alla korten ska ligga på bordet när vi visar vad vi tycker och vill för Malmöborna. 

 

KD i Malmö vill både lägga till och ta bort.  

 

Först ut är trafikfrågan där vi i många avseenden skiljer oss från Socialdemokraterna och Liberalerna som med mer eller mindre aktivt stöd av Miljöpartiet just nu styr vår stad.

 

Kristdemokraterna sätter människan före översiktsplaner och planprogram och backar därför upp de som behöver bilen i sin vardag – inte på grund av bilen, utan på grund av människan bakom ratten. När ledande politiker pratar om att bilen måste maka på sig, då skickas en tydlig passning till de som behöver bilen i sin vardag. Det är en bredsida med budskapet att den stad vi bygger inte är för dig, vänligen flytta på dig för här rullar vi ut vår stadsplanering och visioner om Malmö, halvmiljonersstaden.

 

Trafikfrågan handlar dock inte om bilar utan om om människor som bor, lever och arbetar i Malmö. Vi kristdemokrater känner oss trygga med att människor är rationella och att man tar ansvar för sig själv och för sina medmänniskor. Därmed är vi övertygade om att människor som använder bilen i sin vardag generellt gör det för att få livspusslet att gå ihop – inte av lättja eller för att man är mot klimatsmarta lösningar.

 

Malmös gatumiljöer kan uppfylla flera önskemål på samma gång. De kan utvecklas till mer öppna och inbjudande miljöer, precis som man strävar efter i kommunens översiktsplan och i planprogram som exempelvis Amiralsstaden. Men till skillnad från S och L anser Kristdemokraterna i Malmö att det finns plats för både bilen och en väl utbyggd kollektivtrafik samt för fantastiska cykelbanor och gångbanor. Då kan vi människor själva välja mellan flera goda färdsätt för att få vår vardag att fungera. För valet, hur vi får vår vardag att fungera, är i slutändan vårt eget och det är ett förtroende vi som medmänniskor behöver ge varandra.

 

Olika delar av Malmö har olika förutsättningar för stadsbyggnad och trafik. Låt stadsplaneringen och stadens trafikpolitik anpassas för att fungera både för staden i stort men i synnerhet efter de förutsättningar som råder i de olika delarna av staden. Då får man möjlighet att finna goda och kreativa lösningar där man gör plats för både ett urbant stadsliv, näringsliv, bilar, kollektivtrafik, cyklar, skateboards och inte minst för oss människor som bor och arbetar där.

 

Malmö är din stad och din åsikt behövs. Vänta inte till nästa val – ta chansen redan nu och påverka Malmö genom kommunens översiktsplan innan den 22 juni. Har du åsikter om planprogrammet Amiralstaden, ta chansen här de sista dagarna och lämna dina åsikter innan den 10 april.

 

Torsten Elofsson (KD)

Patrik Ruppel (KD)

Kristdemokraterna Malmö