Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kasta inte sten i växthus, MP

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: PRESSBILD

Miljöpartisterna Märta Stenevi och Marcus Friberg kastar sten i glashus, skriver Moderaternas oppositionsråd i Malmö Torbjörn Tegnhammar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den rödgröna regeringen har ingen plan för utveckling i Öresund. Att Miljöpartiet i Skåne känner skam för detta blir uppenbart när de far med osanning på Kvällsposten Debatt om Moderaternas inställning i stället för att påverka sin egen partiledning.

 

MP:s kommunalråd från Malmö och Helsingborg far med osanning när de menar på att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra inte velat avskaffa gränshindren. Moderaterna vill ha kontroll över landets gränser. Dels av säkerhetspolitiska skäl men också för att återigen inte ställas inför den flyktingkris vi såg hösten 2015. Redan i oktober 2016 öppnade Anna Kinberg Batra för en rad olika åtgärder för att underlätta vardagen för tusentals pendlare. Ett av de förslag som lyftes fram var Malmömoderaternas idé om en gemensam nordisk gränskontroll, vilket skulle innebära en återupprättad nordisk passfrihet. Det skulle även möjliggöra för en återhämtning av jobb och tillväxt i regionen. 

 

Miljöpartisterna Märta Stenevi från Malmö och Marcus Friberg från Helsingborg borde inte kasta sten i glashus utan i stället se över det egna regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Detta då det är deras regering som försatt Öresundsregionen, Malmö och Helsingborg i den situation vi nu befinner oss i. De borde lyfta luren, ringa sina regeringsföreträdare och kräva att statsminister Stefan Löfven (S) agerar som en statsman, åker till Danmark, träffar statsminister Lars Løkke Rasmussen och kommer överens om hur vi kan ha en gemensam gränskontroll mot Tyskland. Ett nordiskt säkerhetssamarbete och en återupprättad nordisk passfrihet är den enda ansvarsfulla politiken för Sverige i allmänhet och Öresundsregionen i synnerhet. 

 

Då Anna Kinberg Batra redan föreslagit den lösningen går det med säkerhet att finna ett brett parlamentariskt stöd för det. Med en sådan lösning tar vi ansvar för jobb, tillväxt, trygghet och säkerhet. Så gör vi skillnad för pendlare, företag och turister i regionen. Så sätter vi Malmöborna och Öresundsregionen främst.

 

Är Miljöpartiet redo att medverka till detta eller vill de hellre ägna sig åt osanningar och politiskt fulspel?

 

Torbjörn Tegnhammar

Oppositionsråd i Malmö