Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kärnverksamhet och uppdrag är inte samma sak

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd Malmö. Foto: BENGT FLEMARK
Rickard Åhman-Persson (SD), ledamot direktionen Räddningstjänst Syd. Foto: PETER KROON
Nima Gholam Ali Pour (SD), ersättare direktionen Räddningstjänst Syd.

Brandambassadörsprogrammet för nyanlända inte ingår i kärnverksamheten trots att det ligger inom räddningstjänstens uppdrag, skriver SD i Malmö i replik till Susanne Jönsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För att komma bort från själva sakfrågan, förvränger Susanne Jönsson (S) vår SD:s inlägg på Kvällsposten Debatt, där vi lyfter problematiken kopplat till prioriteringar vid Räddningstjänsten Syd inför ett budgetunderskott som kan uppstå nästa år 2020. 

 

Vi anser inte att brandambassadörsprogrammet för nyanlända ligger helt utanför räddningstjänstens uppdrag. Däremot menar vi att när ett budgetunderskott uppstår, vilket är aktuellt nästa år, måste kärnverksamheten prioriteras. Då menar vi att brandambassadörsprogrammet för nyanlända inte ingår i kärnverksamheten trots att det ligger inom räddningstjänstens uppdrag. Brandambassadörsprogrammet för nyanlända gränsar till ett integrationsprojekt.

 

Det som enligt oss är av största vikt inom kärnverksamheten är att rädda liv. Det är viktigt att inga brandstationer läggs ner om ett budgetunderskott uppstår. Det viktigaste inom brandförsvaret är att någon faktiskt dyker upp när det brinner. Det är det minsta allmänheten förväntar sig av räddningstjänsten och där måste räddningstjänsten alltid leverera. 

 

Skillnaden mellan SD och S är att vi ger tydligt besked om att brandstationerna och brandmännen kommer prioriteras framför brandambassadörsprogram för nyanlända. I sin replik gör Susanne Jönsson (S) inga prioriteringar trots att räddningstjänsten kan få ett budgetunderskott nästa år.

 

Att göra ”ansvarsfulla ekonomiska prioriteringar”, som Jönsson skriver innebär att man prioriterar vissa verksamheter och prioriterar bort andra verksamheter. Det är viktigt för oss att Räddningstjänsten Syd erbjuder en effektiv och snabb brandsläckning i alla sina medlemskommuner, vilket innebär att man inte stänger ner brandstationer. 

 

När det gäller det förebyggande arbetet ser vi helst verksamheter som är mer generella och inkluderande. Ett brandambassadörsprogram för nyanlända ungdomar exkluderar alla ungdomar som inte är nyanlända. Det är viktigt att det förebyggande arbetet är anpassad till alla medlemskommuner och inte endast mindre grupper inom en viss kommun. 

 

SD tycker att det är viktigt att fler kommuner samarbetar omkring räddningstjänsten då bränder enligt många bedömare blir ett större hot inom en snar framtid. Då menar vi att ett mer renodlat uppdrag, som tydligt visar att prioriteringar sker, kommer öka antalet kommuner som ingår i Räddningstjänsten Syd, men också en ökad vilja att betala en högre medlemsavgift.

 

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd Malmö

 

Rickard Åhman-Persson (SD)

Ledamot direktionen Räddningstjänst Syd

 

Nima Gholam Ali Pour (SD)

Ersättare direktionen Räddningstjänst Syd