Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan S lägga regionbudgetar utan att föreslå höjd skatt?

Annette Linander (C), regionråd och gruppledare i regionfullmäktige i Skåne.Foto: PRESSBILD
Vi tar första steget mot att Lasarettet i Landskrona ska kunna bygga en sterilcentral, skriver Anette Linander (C).Foto: JENS CHRISTIAN

Oförändrad regionskatt. God ekonomisk hushållning. Och stora satsningar. Det är innehållet i alliansens budget för Region Skåne 2021. Samtidigt få vi nu tydliga signaler på att Socialdemokraterna i Skåne vill höja skatten, skriver regionrådet Anette Linander (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den socialdemokratiska finansministern har tillsammans med bland annat Centerpartiet i riksdagen lagt fram en rekordstor budget för att stimulera ekonomin under pandemin. Samtidigt får vi nu tydliga signaler på att Socialdemokraterna i Skåne vill höja skatten. Det riskerar att strypa den återhämtning som den skånska ekonomin så väl behöver.

Jag är stolt över att vi centerpartister tar ansvar på nationell nivå. Jag är också stolt över att vi i Centerpartiet tar ansvar i Region Skåne. 

”Gör skillnad för Skåne!” Så heter den budget för 2021 som vi i Centerpartiet tillsammans med våra kolleger inom Allians för Skåne presenterade i Kristianstad i måndags.

I vår budget slår vi fast att det inte är aktuellt att höja skatten, den ska vara oförändrad. Vi klarar nämligen likväl att ha god ekonomisk hushållning (det vill säga ett överskott på två procent) och samtidigt genomföra stora investeringar i Skåne.

Förr i världen tog prästen ut en skatt som brukar kallas tionde, det vill säga en tiondel av alla inkomster skulle komma kyrkan till del. I dag tar region Skåne ut skatt på 11,18 kronor per 100 kronor. Och det är som sagt bara regionskatten.

För centerpartister är god hushållning en dygd. Vi avskyr slöseri, både när det gäller naturtillgångar och ekonomi. Vårt partis historia är full av driftiga människor som inte tvekade att hugga i, men som också sneglade skeptiskt på när centralmaktens fogde någon gång om året kom förbi.

Jag hör ofta personer med vänstersympatier säga att de vill höja skatten. Jag hör de mer sällan säga: ”vi måste tyvärr höja skatten”. Att ta ansvar handlar inte bara om vad man gör av de pengar som tas in via skattsedeln. Det handlar också om att ta ansvar för att man inte tar in mer skattepengar än absolut nödvändigt.

Oförändrad regionskatt. God ekonomisk hushållning. Och stora satsningar. Det är innehållet i vår budget för Region Skåne 2021 för att både dämpa effekterna av coronakrisen och för att skapa framtidstro hos skåningarna.

Många operationer har blivit uppskjutna under pandemin. Nu satsar vi mer än en halv miljard kronor, 543 miljoner kronor för att vara exakt, för att snabbare kunna beta av köerna. Vi tillsätter också mer pengar, 84 miljoner, till kvinnosjukvården och för att vi ska få en mer jämlik vård. På tiden, minst sagt.

Vi fortsätter vår satsning på den vård som är allra närmast skåningarna, primärvården. Under den här mandatperioden har vi lovat att investera en miljard kronor till bland annat de skånska vårdcentralerna. Tidigare budgetår under vårt styre har vi tillfört 621 miljoner kronor till primärvården. I den här budgeten lägger vi till ytterligare 173,3 miljoner kronor.

Vi satsar också vidare på att digitalisera den skånska vården. För många skåningar är det självklart att nu förtiden kunna rådfråga bland annat nätläkare om man känner sig sjuk. Vad färre skåningar vet om är att vården inte har möjlighet att ta del av information från tidigare vårdbesök om dessa har skett hos någon annan. Eller att stora delar av Region Skånes IT-system grundar sig på något som skapades 1976. Vi investerar därför ytterligare 100 miljoner kronor i Skåne Digitala Vårdsystem (SDV) för att patienterna inte ska behöva berätta sin sjukdomshistoria och sina läkemedelsförskrivningar vid varje nytt vårdbesök.

Det var de stora siffrorna. Vi gör även, i sammanhanget, många mindre satsningar som gör stor nytta lokalt. Trelleborg får äntligen specialiserade palliativa vårdplatser. Vi tar första steget mot att Lasarettet i Landskrona ska kunna bygga en sterilcentral, som i dag huserar i tillfälliga baracker. Vi tillför pengar i ett utvecklingsprojekt så att Skånetrafiken ska kunna förbättra sin trafik för oss som bor på landsbygden. För att bara ta några exempel.

Låt oss vara ärliga: Region Skåne hade inte klarat av dessa satsningar utan att regeringen och vi samarbetspartier hade kommit överens om att satsa på kommunerna och regionerna i en svår tid. 

Vi centerpartister ser det som självklart att ta ansvar. Både för Sverige och för Skåne. Det borde även Socialdemokraterna i Skåne göra.

 

Annette Linander (C)

Regionråd och gruppledare i regionfullmäktige i Skåne