Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag skäms över hur Malmö ser ut - inför nikotinkaniner

Styret i Malmö verkar i princip inte haft en beredskap för att antalet fimpar på marken, skriver moderaten John Roslund som vill att även Malmö inför nikotinkaniner.Foto: ANDREAS OFFESSEN/SYSAV
John Roslund (M), ledamot Malmö kommunfullmäktige.Foto: PRESSBILD
Använd nikotinkaniner, men byta ut kaninen mot vårt vackra stadsvapen gripen, skriver John Roslund (M).Foto: ANDREAS OFFESSON/SYSAV

Malmöbornas benägenhet att slänga skräp rätt i kombination med för lite renhållning gör att jag skäms över hur Malmö ser ut, skriver fullmäktigeledamoten John Roslund (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I somras infördes en ny tobakslag som utvidgar rökförbudet utomhus till områden i anslutning till kollektiva färdmedel såsom perronger och busshållplatser. Förbudet gäller även på uteserveringar, idrottsplatser, lekplatser och entréer som exempelvis kommunala, regionala, statliga myndigheter, mataffärer och restauranger. 

 

Malmö Stad har fått en rejäl utmaning att upprätthålla renligheten i vår stad. Jag reser mycket i Europa och kan konstatera att redan innan den nya tobakslagen var Malmös renlighet på gatorna inte mycket att yvas över. Malmöbornas benägenhet att slänga skräp rätt i kombination med för lite renhållning gör att jag skäms över hur Malmö ser ut. 

 

Styret i Malmö verkar i princip inte haft en beredskap för att antalet fimpar på marken drastiskt skulle öka när restaurangägarna tog bort sina askfat på uteserveringarna. Ansträngningen man gjorde var att den 27 juni på Södertull, Möllevångstorget och Lilla torg placera ut så kallade fimpzoner med fula bänkar i vit plast. Enorma summor har fastighetsägare och krögare plöjt ned i de båda torgens utemiljöer för att göra de så inbjudande som möjligt. Fimpzonerna skämmer ut sig i den miljön. 

 

Kvar finns otaliga uteserveringar, busshållplatser och andra offentliga platser där fimpmöjligheterna i en askkopp är begränsade. Dessa områden är i dag fulla av fimpar på marken. Fimpar innehåller mikroplaster som måste bort. Ändå tycks intresset från styret för att seriöst åtgärda denna problematik vara sval.

 

I april förra året lämnade jag och min fullmäktigekollega Tony Rahm (M) in en motion om så kallade ”nikotinkaniner” efter att ha sett ett inslag i Sydnytt. Genom att färglägga gatusten bort mot en skarpt färgad askkopp med en skylt på en kanin som tackade för att man fimpat där, hade man minskat fimparna på marken med 56 procent och detta innan rökförbudet utomhus var genomfört. 

 

Vi vill införa denna metod, med vår väl inkörda Malmögröna färg, och byta ut kaninen mot vårt vackra stadsvapen gripen. Det finns många platser runtom i Malmö där människor hade behövt stödet för att fimpa på rätt ställe. Med spänning väntade vi på svar från Tekniska nämnden. Nikotinkaninen har ju trots allt halverat antalet fimpar i Ystad, Lund och Trelleborg.

 

I dag behandlas vår motion i Malmö kommunstyrelse. Tyvärr har tekniska förvaltningen gett ett svar som inte ger oss förhoppning om införande av nikotinkaniner i Malmö: ”Fastighets- och gatukontoret driver sedan flera år ett systematiskt arbete med återkommande kommunikationskampanjer kring renhållning, i samverkan med bl.a. serviceförvaltningen. Kampanjerna drivs med ett större perspektiv där vi jobbar med helheten och med vår Malmöidentitet för att öka igenkänningsfaktorn. Det finns en vinst i att fortsätta detta långsiktiga arbete. Tekniska nämnden finner att det långsiktiga systematiska arbetet kring renhållning bör fortgå, och att ”nikotinkaninen” eller ”nikotingripen” inte kan bidra till detta. Tekniska nämnden föreslår med hänvisning till detta att motionen anses vara besvarad.” 

 

Det tog alltså tekniska förvaltningen tio månader för att tala om att det redan bedrivs kampanjer kring renhållningsarbete i en av Europas smutsigaste städer. Malmögrönt och Malmögripen är väl en del av vår Malmöidentitet?

 

Kommunstyrelsen bör ta ansvar för nedsmutsningen och införa nikotinkaniner i Malmö.

 

John Roslund (M)

Ledamot Malmö kommunfullmäktige