Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag är så trött på moderater som inte ser klassklyftor

Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD

Poliser som träffar medborgare på gatan är bättre än poliser som flyger, skriver Emma-Lina Johansson (V) i en replik till Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är makalöst hur moderater kan vara så blinda inför stadens akuta problem, utan faktiskt förvärrar dem. För vad är egentligen Malmös problem? 

I Malmö skiljer det sju år mellan de rikaste och fattigaste stadsdelarna. De ökande klassklyftorna sliter isär samhället. Det gör att en organiserad brottslighet med löften om snabba pengar kan växa fram och slå rot. Många ungdomar som inte ser någon väg framåt genom studier och arbete lockas av möjligheten att tjäna pengar och vinna anseende genom brott. För att verkligen minska den grova kriminaliteten och stärka människors trygghet i utsatta områden krävs, i stället för Moderaternas prat om längre och hårdare straff, en gemensam politisk vilja för att minska klassklyftorna i samhället. Moderaterna vill sänka skatten ytterligare när behoven av utbyggd välfärd är skriande. Det skapar ett än mer ojämlikt samhälle.

I Malmö säljs kommunal mark ut och det byggs lägenheter som Malmöborna inte har råd att bo i. Det leder till trångboddhet och segregation, där rika dessutom kan klaga på de få hyresrätter som byggs, ivrigt påhejade av Moderaterna. 

I Malmö har vi skolor som inte ger alla en bra utbildning, där resurserna inte räcker till för att vara den kompensatoriska skola lagen säger att den ska vara och där klassamhället förstärks tack vare det fria skolvalet och privatisering, instiftat av Moderaterna. I Malmö har vi en socialtjänst som inte har resurser nog att arbeta förebyggande, resurser som Moderaterna dessutom vill minska.

Ökad repression, poliser på hög höjd eller ordningsvakter kommer inte att lösa något av stadens verkliga problem. Både forskning och polischefer påtalar att det måste finnas ett förebyggande arbete från staden, där man fångar upp unga redan i skolan, där relationsskapande är nyckeln för att förhindra ökad kriminalitet. Projektet ”Sluta Skjut” är ett av de mer framgångsrika projekten som både prisats och framhålls av polis och socialtjänst. Vad handlar Sluta Skjut om? Dialog. Stöd och hjälp av polis, kriminalvård och stadens socialtjänst att bryta sin kriminalitet, att hoppa av. 

Det är Vänsterpartiets absoluta övertygelse att en stark, gemensamt finansierad och jämlik välfärd med en väl fungerande skola, fritidsverksamhet, sjukvård, socialtjänst, låg arbetslöshet och ett starkt socialt försäkringssystem är det bästa sättet att motverka klassamhället och att förebygga kriminalitet. Eftersom vi lyssnar på forskningen vill vi hellre se socialarbetare på stan än ordningsvakter och tycker att poliser som träffar medborgare på gatan är bättre än poliser som flyger.

 

Emma-Lina Johansson (V)

Oppositionsråd i Malmö