Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-terrorister ej välkomna tillbaka till Malmö

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN

Det är viktigt att återvändande IS-terrorister inte får uppfattningen att ett normalt liv väntar dem i Malmö, skriver Magnus Olsson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Islamiska staten, en av de mest fruktansvärda terroristorganisationerna i modern historia är besegrad på slagfältet. En koalition av stater och icke-statliga väpnade grupper lyckades till sist sätta stopp för de groteska våldsmanifestationer som var IS kännetecken. Dessvärre genomförde IS ett massmord mot kristna, yezidier och andra religiösa minoriteter i de områden som ockuperades av IS. Offren är många och det finns många anhöriga som sörjer. 


Tyvärr innebär inte kalifatets fall ett slut på IS-terroristernas våldsutövande. IS-terrorister med svenskt medborgarskap kan komma att återvända till Sverige. Många av dessa är tränade att döda, har utövat extremt våld mot civila och är inskolade i en ideologi som går ut på att hata västvärlden och vår demokrati. Sverigedemokraterna menar att dessa IS-terroristers närvaro bland oss, hotar freden i vårt samhälle.


Vanligtvis är det upp till regeringen och riksdagen att åtgärda säkerhetspolitiska problem av den sort där utländska konflikter resulterar i att det uppstår ett hot mot Sverige och svenskar. Tyvärr har regeringen Löfven varit passiv. Redan 2015 lämnade Sverigedemokraterna in en motion i riksdagen om att upphäva medborgarskapet för tidigare utländska medborgare med svenskt medborgarskap som väljer att åka på så kallade jihadresor. Regeringen Löfven har varit så passiv att i dag kan en återvändande IS-terrorist helt enkelt komma tillbaka Sverige och bosätta sig bredvid sina offer utan att straffas överhuvudtaget. 


Regeringens passivitet har tvingat flera kommuner att agera. Bland dessa kommuner finns Stockholm och Staffanstorp som genomfört extraordinära åtgärder för att skydda sina kommuninvånare från detta hot.


När det gäller Malmö har fem IS-återvändare redan anlänt och fler är på väg. Sverigedemokraterna i Malmö väljer nu att agera och lämnar in nämndsinitiativ både i kommunstyrelsen och arbetsmarknads- och socialnämnden.


Sverigedemokraterna vill att kommunstyrelsen tydligt deklarerar att inga återvändande IS-terrorister är välkomna till Malmö. Ett sådant ställningstagande är viktigt både som en signal gentemot IS-terroristerna och deras offer. Malmö Stad ska deklarera tydligt att stadens makthavare står på offrens sida. Även om Malmö Stad inte har kompetensen att förhindra IS-terroristerna från att komma till Malmö, kan stadens företrädare ändå uttrycka att dessa mördare inte är välkomna. Vi sverigedemokrater anser att en sådan deklaration är principiellt viktigt i dynamiken mellan offer och förövare. Detta uttalande är även något som vi hoppas Malmös förvaltningar tar i beaktande i deras möte med IS-återvändare. 


SD föreslår också att Malmö̈ tillskriver regeringen och uppmanar regeringen att skyndsamt vidta de åtgärder som krävs för att omöjliggöra för IS-terrorister att återvända till Sverige. Då regeringen visar brist på ledarskap måste kommunerna ta på sig ledartröjan.


Vårt parti har även inkommit med ett nämndsinitiativ i arbetsmarknads- och socialnämnden där vi föreslår att nämnden delar med sig av den information man inhämtar om återvändande IS-terrorister till polismyndigheten och åklagarmyndigheten. Det är viktigt att det finns en organisation för samverkan om frågan om återvändande IS-terrorister. Det är även viktigt att återvändande IS-terrorister inte får uppfattningen att ett normalt liv väntar dem i Malmö. 


Sverigedemokraterna anser även att arbetsmarknads- och socialnämnden ska hållas informerade om förvaltningens arbete med IS-återvändare. Därför föreslår vi att en kort rapport ska sammanställas inför varje nämndssammanträde om hur förvaltningen arbetar med IS-återvändarna. Allmänheten känner en oro omkring denna fråga och politikerna måste kunna besvara frågor.


Sverigedemokraterna har genom dessa förslag hållit sig inom den kommunala kompetensen och skickar en tydlig signal att IS-terroristerna inte är välkomna i Malmö. Vår förhoppning är att de andra partierna möter Malmöbornas oro och stöder våra förslag. 


Magnus Olsson (SD) 

Oppositionsråd Malmö