Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inte mobbing att stå upp för sina principer

Björn Magnusson (L), gruppledare för Liberalerna i Staffanstorp. Foto: PRESSBILD

Att vägra samarbeta med SD handlar inte om mobbning. Det bör vara en politisk självklarhet, skriver Liberalernas gruppledare i Staffanstorp Björn Magnusson i en replik till SD:s Rickard Olsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Rickard Olsson (SD) verkar dåligt påläst, alternativt har han bara brytt sig om den information han ”matats” med. Hur en ny organisation med tre nya beredningar till en ökad politikerkostnad på > 1 miljon kronor kan beskrivas som en ”effektivare nämndsorganisation” är svårbegripligt.

 

 

Olsson förnekar att SD har ett finger med i spelat för att marginalisera Liberalerna. Det är inte så man röstat i alla fall, till exempel när det gäller vårt krav på insynsplatser. Att SD utmålat liberalismen som huvudfiende är talande - och på sitt sätt smickrande. 

 

Partiet vill verkligen ha förändring – på riktigt. Det blev väldigt talande när Björn Söder i somras på ett torgmöte i Kristianstad raljerade om liberala varningar för nationalistiska, auktoritära partier och hävdade att kritikerna utmålat Polen och Ungern som diktaturer. I realiteten är de båda länderna endast demokratier på papperet. I praktiken har allvarliga inskränkningar gjorts av pressfriheten och domstolsväsendet. Vi ser med bävan fram emot hur denna politik kommer att gestaltas i vår kommun. Rickard Olsson påstår att man är överens med Moderaterna om 98 procent av politiken. Samtidigt har SD:s ordförande i Staffanstorp har haft kontakter med medborgardet ”Soldiers of Odin”, som SVT Nyheter Skåne kunnat rapportera om. Vi ser bara hur mandatperioden startat, det demokratiska underskottet växer nu snabbt på flera områden. Strategin verkar följa en tydlig linje.

 

 

Några löften som sticker ut i det gemensamma handlingsprogrammet från M och SD är exempelvis kommunala poliser, hembesök hos den som uppbär ekonomiskt stöd från kommunen, ”integrationsplikt” för nyanlända, boende för nyanlända ska vara ”ekonomiskt försvarbart” (i dag bland annat husvagnar), lokalt tiggeriförbud, avskaffande av anvisningslagen, inga ”kulturella särkrav” med mera. I valrörelsen skrev man till och med att det skall vara förbud mot böneutrop, trots att vi saknar moskéer i Staffanstorp. Vad dessa utfästelser innebär rent konkret, i den mån de är kommunala frågor överhuvudtaget, får framtiden utvisa.

 

Att vägra samarbeta med SD handlar inte om mobbning. Det bör vara en politisk självklarhet.

 

Björn Magnusson

Gruppledare för Liberalerna i Staffanstorp