Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inrätta ett afrosvenskt kunskapscenter i Malmö

Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd Malmö.Foto: PRESSBILD
Anders Skans (V), gruppledare i Malmö fullmäktige.Foto: OLOF HOLMGREN / VÄNSTERPARTIET

Vi i Vänsterpartiet kommer inte att glömma slaveriet, alla familjer som splittrades, alla barn som gjordes föräldralösa, alla kvinnor som våldtogs eller alla hjältar som visade motstånd, skriver Emma-Lina Johansson (V) och Anders Skans (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag den 9 oktober är det minnesdagen för slaveriets avskaffande i Sverige. Även vårt land har en historia med fruktansvärd brutalitet och avhumanisering av svarta. Vi i Vänsterpartiet minns och ser att vår historia än i dag påverkar livsvillkoren för svarta människor. Vi kräver därför att ett Afrosvenskt informations- och kunskapscenter inrättas i Malmö. 

2014 togs det, på regeringens uppdrag, fram en rapport om situationen för afrosvenskar i Sverige. Det var skrämmande läsning. På nästan alla områden är afrosvenskar diskriminerade. Rapporten föreslog en rad åtgärder och Malmö stad var först ut att agera. Det tillsattes en förstudie kring afrosvenskars situation i Malmö. 

I april 2015 beslutade en enig beredning i Malmö, med undantag av SD, att gå vidare med det arbete som förstudien föreslog. En arbetsgrupp av afrosvenska företrädare tillsattes och en ansvarig tjänsteperson anställdes. Malmös arbete låg i framkant och många var intresserade. FN:s grupp mot rasdiskriminering besökte Malmö och framhöll vårt arbete i sin rapport som ett positivt exempel. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (Mp) var här, ordförande för riksorganisationen Afrosvenskarnas forum för rättvisa framhöll Malmö som huvudstaden mot afrofobi, UNESCO LUCS tog upp arbetet som en av sina pilotverksamheter, Diskrimineringsombudsmannen var intresserade av samarbete. 

En enig arbetsgrupp lade fram sitt förslag: ett Afrosvenskt informations- och kunskapscenter borde inrättas. Ett center som dels kan ge individuellt stöd, men också utbilda majoritetssamhället i afrofobi. Unikt i arbetet var att den grupp som berörs av afrofobi var med och tog fram förslaget. 

Men det Afrosvenska informations- och kunskapscentret stoppades av politiska krafter. 

2018 släpptes ytterligare en rapport om afrosvenskars situation i Sverige, denna gång på uppdrag av länsstyrelsen. Resultaten visar det samma som innan; afrosvenskar har fortsatt en utsatt position i vårt samhälle. Studien visar tydligt att rasism som ett system för ojämn fördelning av status, privilegier, resurser och möjligheter till ett gott liv strukturerar villkoren på den svenska arbetsmarknaden som gör att afrosvenskar hamnar i ett underläge och diskrimineras på ett anmärkningsvärt sätt. 

I mars 2019 antog EU-parlamentet för första gången en resolution om de grundläggande rättigheterna för människor av afrikanskt ursprung (The resolution on the Fundamental Rights of People of African Descent). Parlamentet uppmanar medlemsstater att erkänna rasismen och diskrimineringen som sker mot afro-europeer och att de har rätt till skydd mot detta, både som individer och som grupp. De efterlyser konkreta åtaganden och åtgärder för att minska afrofobin.

Mot bakgrund av detta lämnade vi i Vänsterpartiet den 10 oktober 2019 därför in en motion till Malmö kommunfullmäktige med uppmaningen att inrätta ett Afrosvenskt informations- och kunskapscenter i enlighet med den förstudie och det förslag som lades fram redan 2015. 

Kommunstyrelsens arbetsutskott, som består av socialdemokrater, liberaler och moderater, föreslår att inte ge stöd för ett Afrosvenskt informations- och kunskapscenter. I stället har de tagit ett beslut att satsa 3 miljoner kronor på kultur mot afrofobi och islamofobi. De ger också 1 miljon kronor till Forum för demokrati och mänskliga rättigheter med oklart uppdrag. Pengarna tycker vi skulle satsas på en långsiktig kunskapsbärande institution, likt Romskt informations- och kunskapscenter, som kan möjliggöra reella skillnader för afrosvenska Malmöbor. Vi kommer att kräva att ett Afrosvenskt informations- och kunskapscenter inrättas.

Vi i Vänsterpartiet kommer inte att glömma slaveriet, alla familjer som splittrades, alla barn som gjordes föräldralösa, alla kvinnor som våldtogs eller alla hjältar som visade motstånd. Vi minns och vi hedrar alla som kämpade och dog i kampen mot förslavandet av afrikaner. Vi inte bara minnas historien, vi lär av den och vi kämpar för rättvisa och antirasism även i dag. Vi gör det genom att kräva ett åtagande och en konkret åtgärd från Malmös minoritetsstyre: Inrätta ett afrosvenskt informations- och kunskapscenter. 

 

Emma-Lina Johansson (V)

Oppositionsråd Malmö

 

Anders Skans (V)

Gruppledare i Malmö fullmäktige.