Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inhyrd personal dränerar den skånska sjukvården

I stället för att hälla pengar ur den offentliga vården till tillfällig personal behöver vi ta ett långsiktigt grepp om kompetensförsörjning i egen regi, skriver Agneta Lenander (V) och Peter Ahlbom (V).Foto: SHUTTERSTOCK
Agneta Lenander (V), ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: REGION SKÅNE
Peter Ahlbom (V), ersättare Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: REGION SKÅNE

Det senaste halvårets nota för den inhyrda personalen i den skånska sjukvården skenar med 64 miljoner i ökade utgifter. Alliansens politik fungerar, skriver Agneta Lenander (V) och Peter Ahlbom (V) i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I slutet av förra mandatperioden bedömdes Region Skåne efter SKL:s 2 procentmål vara oberoende av inhyrd sjukvårdspersonal. Det firades som en seger att regionen kunde bära verksamheterna med egna anställda, som dessutom gavs chansen att arbeta upp en kontinuitet med sina fasta kolleger på avdelningarna. Med alliansstyre har detta snabbt förändrats.

 

Vänsterpartiet ser många problem med inhyrd personal. Personalen som arbetar på fasta tjänster på avdelningarna får med bemanningspersonal in tillfälliga kolleger som ofta behöver informeras om rutiner vid vård av avdelningens patienter. Det blir en upplärningsperiod där ansvaret hamnar på den fasta personalen, för en person som kanske bara kommer in och jobbar några veckor. Vårdförbundet har varit en av de som riktat kritik mot detta. Dessutom är risken för misstag större som ny på en arbetsplats, vilket ytterligare riskerar att belasta den fasta personalen. I vissa fall kan det bli en fråga om patientsäkerhet. 

 

Inhyrd personal skapar sprickor mellan personal som jobbar sida vid sida på samma avdelning, med samma utbildning och samma titel men med upp till flera tusenlappar i löneskillnad. Avtalen med de privata bemanningsbolagen ger högre löner åt den inhyrda personalen än för den fasta. Lönerna för den fasta personalen ökar inte för att deras tillfälliga kollega tjänar mångdubbelt på att utföra samma arbete. 

 

Det blir heller inte mer personal tillgänglig för att man hyr in den. Det är fortfarande läkare och sjuksköterskor som i en majoritet av fallen tagit sina legitimationer inom samma utbildningssystem och som, om det inte funnits bemanningsföretag, troligen hade arbetat inom den offentliga vården, anställda av den offentliga vården. Att hyra in personal skapar inte mer personal. Det skapar bara sämre kontinuitet.

 

Delårsrapporten visar att det senaste halvårets räkning för den inhyrda personalen skenade, inhyrda läkare och sjuksköterskor gav 64 miljoner i ökade utgifter. Tittar man på i år jämfört med förra året kostar det nu 104 miljoner, en ökning med 60 procent. Detta kan läggas till en sjukvårdsbudget som redan beräknas gå back med 775 miljoner kronor i år. Alliansen fasthåller dock att man är mycket framgångsrik i sin ekonomiska politik.

 

I stället för att hälla pengar ur den offentliga vården till tillfällig personal behöver vi ta ett långsiktigt grepp om kompetensförsörjning i egen regi. Vi måste börja med att förbättra arbetsvillkoren för de som redan arbetar inom vården. Trettio timmars arbetsvecka med bibehållen lön ger större möjlighet till återhämtning, stärker möjligheterna att påverka sin schemaläggning och höjer de lägsta lönerna. Personalen behöver ges goda möjligheter att ta hand om sjuka – inte att själv arbeta sig sjuka. 

 

Vi behöver utbilda fler, och fler behöver stanna kvar på utbildningarna. I Kristianstad slutade 22 procent av sjuksköterskestudenterna innan avslutad utbildning hösten 2018. Med praktik på välfungerande arbetsplatser stärker vi chansen att fler håller kvar vid sitt beslut om att skaffa en legitimation som sjuksköterska. 

 

Framförallt behöver vi sluta lägga sparbeting och effektiviseringskrav på en verksamhet som redan är hårt pressad. Vikariat behöver tillsättas och fler människor ges möjlighet att arbeta på många platser inom den skånska vården. Det är inte bara att vi inte har råd att hyra in personal, vi har heller inte råd att utsätta den personal vi har anställd för effekterna av bemanningskarusellen. Den skånska vården har inte råd med denna allianspolitik. 

 

Agneta Lenander (V)

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne

 

Peter Ahlbom (V)

Ersättare Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne