Charlotte Bossen (C), kandidat till regionfullmäktige i Region Skåne. Foto: CENTERPARTIET
Charlotte Bossen (C), kandidat till regionfullmäktige i Region Skåne. Foto: CENTERPARTIET

Ingen ska känna oro för att föda barn i Skåne

Publicerad

Sverige är ett land i framkant när det gäller jämställdhet, men vi är långt ifrån perfekta. Vi har en lång väg kvar. Det pekar inte minst bristerna i den skånska förlossningsvården på, skriver regionkandidaten Charlotte Bossen (C).

I Skåne väntas förlossningarna öka med 10 procent framöver. Förlossnings- och mödravård är svårt. Vården ställer höga krav på upplevd trygghet och en sammanhållen vårdkedja. En bristande förlossningsvård kan få mycket förödande konsekvenser för både mamma och barn.

 

Den svenska och skånska förlossningsvården brottas med problem. Nyligen riktade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritik mot SUS i Malmö efter att en kvinna ensam förlöste sitt barn stående så att barnets huvud slog i golvet. På CSK larmade Vårdförbundet i januari om brist på barnmorskor. I takt med ett ökat antal förlossningar kommer rapporter om att svenska kvinnor tillbringar kortare tid på sjukhus efter förlossningen än i något annat EU-land. På SUS är vårdtiden för nyförlösta kvinnor, där komplikationer inte uppstått, mycket kort. Varje dag skickas nyförlösta kvinnor, som vill stanna längre på sjukhuset i Malmö, i taxi till patienthotellet i Lund. Eftervården för nyblivna mammor är dessutom dåligt utbyggd, många får vänta länge för att få vård. Problemen i den skånska förlossningsvården är mycket stora. Det är totalt oacceptabelt! I dag är många oroliga för om de kommer att få vård i tid när de ska föda.

 

En bra förlossnings- och mödravård är i allra högsta grad en jämställdhetsfråga. I UNDP:s årliga rapport, Human Development Report, mäts jämställdheten inom tre områden: Reproduktiv hälsa, makt och inflytande samt ekonomi och arbetsmarknad. Under reproduktiv hälsa ingår förlossnings- och mödravård. Där beskrivs hur brist på sjukvårdspersonal, barnmorskor och läkare ökar risken för komplikationer under förlossning. För att leva upp till FN:s mål för hållbar global utveckling, inom både hälsa och välbefinnande, men också inom jämställdhet, behövs en bra och tillgänglig förlossningsvård före, under och efter graviditeten!​ ​Sverige är ett land i framkant när det gäller jämställdhet, men vi är långt ifrån perfekta. Vi har en lång väg kvar. Det pekar inte minst bristerna i förlossningsvården på.

 

I september 2017 meddelade regeringen att de vill satsa ytterligare 1 miljard kronor per år till förlossningsvården mellan 2018 till 2022. För Skåne landar tillskottet på drygt 65 miljoner. Ett välkommet tillskott, men också en högst tillfällig lösning i en förlossningsvård där mer mycket permanenta åtgärder behövs för att kunna säkra vården över tid.

 

Föräldrar ska känna sig trygga och uppleva en sammanhållen vårdkedja när de föder barn. För att kunna säkra det och därmed patientsäkerheten krävs flera åtgärder. Bemanningen behöver stärkas på förlossningsavdelningarna. Det borde vara en självklarhet att en kvinna som ska föda inte skickas till ett annat sjukhus på grund av brist på förlossningsplatser. Bemanningen kan delvis stärkas genom att låt all personal arbeta på toppen av sin kompetens. Barnmorskor ska inte göra de uppgifter en undersköterska kan göra. En undersköterska ska inte göra de uppgifter ett vårdbiträde kan göra. 

 

För att lösa rekryteringsproblemen behövs även mer konkurrenskraftiga löner. Det ansvar som arbetet medför, bör också speglas i den lön som betalas ut.

 

Vidare behöver mer resurser tillföras till förlossnings- och mödravården, men även till eftervården av nyförlösta mammor. Genom att ge fler aktörer möjlighet att utföra vården, både inom mödra- och eftervården, stärks tillgängligheten. Valfrihet bidrar till en högre kvalitet men även till en ökad tillgänglighet. Vården bör utföras i hela Skåne. Det ska vara lätt att få vård inför, under och efter en förlossning, oavsett var i regionen du bor.

 

En bra och säker förlossnings- och mödravård borde vara en självklarhet i ett av världens mest utvecklade och mest jämställda länder. Så ser det inte ut i dag. När du ska föda barn ska du inte behöva oroa dig för att vården haltar. Den skånska förlossnings- och mödravården är i behov av krafttag omedelbart.

 

Charlotte Bossen (C)

Kandidat till regionfullmäktige i Region Skåne

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag