Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inför vegonorm på grill-EM i Skåne

Grill-EM i Brösarp borde införa vegonorm, anser debattören.Foto: JOHAN ADELGREN
Jonas Paulsson, samordnare Köttfri måndag.Foto: KÖTTFRI MÅNDAG

Skåningarna borde kräva vegonorm på grillfestivalen i helgen. Men allra viktigast är införande av ett nötköttsförbud och en köttskatt, skriver Köttfri måndags Jonas Paulsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Forskare har länge varnat för att Sveriges södra landskap är särskilt utsatt för erosion,   översvämningar och extremväder. Därför borde man i Skåne vilja gå före i klimatarbetet men det är si och så med självbevarelsedriften. Samtidigt som klimatförändringarna skenar och Kapstaden i Sydafrika går mot fullständig uttorkning har Grill-EM arrangerats i Brösarp nära Ystad under Skånska Matfestivalen den här helgen.

 

Arrangören bör ta sitt ansvar för planeten och göra den tidsenlig genom att införa en vegonorm. Tanken svindlar när man begrundar att vi ännu 2018 har en tävling i konsten att grilla kött i ett samhälle som hotas av att likt Atlantis försvinna i vågorna.

 

Ystad har drabbats av erosion. Under ett dygn i december försvann ovanligt mycket sand i ett slag från stranden. Lokalbefolkningen är orolig och vill ha hjälp av regeringen. Varför hjälper man inte sig själv i stället? På den svenska regeringen lär man få vänta.

 

Redan 2010 rapporterade FN:s miljöpanel UNEP att vi omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Redan om 20 år kan vi, enligt SMHI, få uppleva hur jordens medeltemperatur passerar det så kallade tvågradersmålet. Dagens unga riskerar att under sina liv få leva med de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. 

 

2017 var globalt sett det näst varmaste året som någonsin uppmätts. Frankrikes president Emmanuel Macron konstaterade under klimattoppmötet i december att världen håller på att förlora kampen mot klimatförändringarna.

Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med vegetabilisk föda är en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten, från 1,8 ton per person i dag till globalt hållbara 0,3 ton år 2050. Det visar Naturvårdsverkets rapport Hållbara konsumtionsmönster. 

 

Det stora klimatproblemet med kött och mjölk är att den mark som används för att producera animalier även förhindrar att denna mark används till att binda in koldioxid i form av växande träd och skog.  Även om vi tar hänsyn till att marken producerar kött under många år innebär den förlorade kolinlagringen i skog ett koldioxidutsläpp på ungefär 150 kg per kg nötkött. Detta motsvarar utsläppen från 60 liter bensin, enlig Stefan Wirsenius som är docent på Chalmers.

 

Regeringen ägnar tid och resurser åt att hjälpa köttindustrin. I praktiskt förd politik verkar det som att det snarare är köttindustrin och inte klimatet som brådskar. 2016 förnekade jordbruksminsister Sven-Erik Bucht (S) köttkonsumtionens miljöpåverkan. Samma år införde regeringen stöd på 673 miljoner kronor till köttindustrin. Regeringens arbete för svensk köttexport har lett till att Sverige nu kan exportera nötkött till Taiwan. Man inte satsat en enda skattekrona på att minska svenskarnas konsumtion av kött. I stället undertecknades en livsmedelsstrategi för ökad köttproduktion tillsammans med bland annat Centerpartiet och Moderaterna.

 

Men bland vanligt folk finns en annan utveckling. En vegovåg sköljer in över landet och fyller på butikshyllorna med vegetabiliska produkter. Var tionde svensk är vegetarian. I årets ungdomsbarometer identifierar sig en tredjedel av 15–24-åringarna som "vegovänner", alltså som vegetarianer, flexitarianer eller veganer.

 

Det finns ett folkligt stöd för politiska åtgärder som banar väg för vegonormen. Verktygen som står till buds begränsas endast av vår egen fantasi. Vegonorm i offentlig verksamhet, utbildningsinsatser i vegetarisk matlagning och informationskampanjer är exempel på möjliga politiska åtgärder.

 

Allra viktigast är införande av ett nötköttsförbud och en köttskatt: Det bör vara hög skatt för det som är dåligt för miljön, hälsan och djuren. I väntan på att regeringen agerar kan skåningarna gå före och kräva vegonorm under Grill-EM. Det borde sända en kraftfull signal till resten av världen och bidra till att rädda Skånes vackra landskap.

 

Jonas Paulsson

Samordnare, Köttfri måndag