Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inför tiggerifria zoner i Malmö

Genom kommunikation med dem som tvingas till tiggeri och genom regelverk kan Malmö skicka en tydlig signal att det inte är människovärdigt med tiggeri, skriver oppositionsrådet Magnus Olsson (SD).Foto: BJÖRN LINDGREN/TT
Magnus Olsson (SD), oppositionsråd Malmö.Foto: PETER KROON

Malmö ska inte vara uppdelat i olika grupper, utan vi strävar efter ett samhälle präglat av svenska värderingar, normer och lagar, skriver oppositionsrådet Magnus Olsson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På onsdag återsamlas Malmös kommunstyrelse för sitt första sammanträde efter julledigheten. På dagordningen finns ett förslag från Sverigedemokraterna i Malmö som föreslår ett lokalt tiggeriförbud. SD vill att berörda förvaltningar med stöd av kommunens ordningsstadga ska verka för att införa ”tiggerifria” zoner i Malmö. Ett likande förslag om tiggeriförbud har bland annat införts i Vellinge och Staffanstorp.

 

Varför föreslår Sverigedemokraterna ett tiggeriförbud? Vi gör det av flera olika anledningar. Många av de som tigger på gatorna i Sverige är medborgare från Rumänien och Bulgarien. Självklart måste dessa båda länder först och främst ta hand om sina egna medborgare. Både länderna har redan i dag rätt till och tillgång till EU-bidrag för att hantera sina sociala problem. 

 

Malmö har i dag stora problem med utanförskap, kriminalitet, fusk mot välfärden och en stor ”svart” och illegal marknad. En del av Malmös totala problematik är även tiggeriet eftersom det många gånger är organiserat av kriminella ligor som utnyttjar människor. Malmöborna störs, oroas och påverkas negativt av tiggarna. Utöver detta utnyttjas även många av tiggarna för sexuella ändamål när de förs till Sverige för att samla pengar åt kriminella ligor. Det handlar bitvis om slavliknande förhållanden.

 

Att Malmö tar avstånd från tiggeri borde också avspeglas i regelverk, vilket skulle bli ett tydligt sätt att visa att staden fördömer tiggeri generellt. Genom att inte göra det gör vi den redan utsatta gruppen en björntjänst. Här menar vi sverigedemokrater att staden kan vara mer aktiv i frågan om tiggeri och att även rättsvårdande myndigheter kan arbeta än mer förebyggande.

 

Malmö ska inte vara uppdelat i olika grupper, utan vi strävar efter ett samhälle präglat av svenska värderingar, normer och lagar. Genom kommunikation med dem som tvingas till tiggeri och genom regelverk kan Malmö skicka en tydlig signal om att det inte är människovärdigt med tiggeri och därför inte accepterat i vår stad. Malmö kan och borde göra mer för att stoppa den inhumana utvecklingen.

 

Är tiggeriet organiserat? Flera medieuppgifter och domar ger för handen att så är fallet. De flesta reser till Sverige tillsammans med familjemedlemmar, släkt eller vänner, som kommer från samma ort. 

 

Men det finns också utsatta EU-medborgare som tigger och som styrs av kriminella aktörer. Dessa kriminella aktörer utnyttjar utsatta EU-medborgare, bland annat genom utpressning och människohandel. Den brottsliga verksamheten bedrivs långsiktigt och syftet för de kriminella aktörerna är ekonomisk vinning. 

 

Vellinge blev först i Sverige med att införa ett tiggeriförbud. Polisens arbete där kan nu bli vägledande för hur andra kommuner hanterar frågan. Under ett och ett halvt år drev Vellinge kampen för att få införa ett tiggeriförbud genom lokala ordningsstadgan till högsta instans. I december 2018 gav Högsta förvaltningsdomstolen klartecken, vilket innebar att förbudet infördes på fem platser i Vellinge. Efter vissa frågetecken kring hur förbudet skulle tillämpas, klargjorde polisens rättsavdelning vad som gäller.

 

Första steget för att överhuvudtaget kategorisera någon som tiggare är att kriterierna för ”passiv” pengainsamling uppfylls. Det vill säga, personen ska sitta med en burk framför sig. Därefter kan man välja ett tillvägagångssätt som i Vellinge, där polisen först informerar, bland annat genom ett inspelat meddelande på olika språk, att om förseelsen upprepas blir tiggaren bötfälld. 

 

Efter att polisen pratat med tiggarna har dessa nu lämnat kommunen. Det sprids helt enkelt bland tiggarna att det är förbjudet att tigga i Vellinge. Att sitta och tigga och kanske få 1 500 kronor i böter ger uppenbarligen en effekt.

 

I handlingarna inför Malmö kommunstyrelse i morgon blir det tydligt att i nuläget endast är Sverigedemokraterna som vill förbjuda tiggeriet i Malmö. Vi kommer fortsätta driva frågan och hoppas att fler partier vill ansluta sig till vårt förslag.

 

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd Malmö