Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inför obligatoriskt biobränsle i flygtanken

Magnus Thulin (C), kandidat till Europaparlamentet. Foto: PRESSBILD

Ska vi skicka konspiratoriska klimatförnekare eller gröna liberaler till Bryssel som kämpar för mer förnybart och mindre fossilt, skriver Magnus Thulin (C) inför politikerutfrågningen Almebaren i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Valet till Europaparlamentet den 26 maj är ett värderingsval som spelar roll vilket Europa vi vill se. Vilka värderingar och vilka politiker vill vi skicka till Bryssel? Ska vi skicka konspiratoriska klimatförnekare eller gröna liberaler som kämpar för mer förnybart och mindre fossilt? Centerpartiet vill minska utsläppen och skapa en grön, hållbar tillväxt.

 

När andra vill lägga alla sina pengar på kärnkraft och europeisk koldioxidskatt går Centerpartiet till val på en politik som fungerar. Vi går till val på att EU ska höja sina klimatambitioner. Det måste bli dyrare att släppa ut. 

 

Det vill vi göra genom att utöka EU:s stora forskningsprogram och styra mer pengar mot klimatåtgärder. Men inte bara det, vi måste ställa hårdare krav på europeisk bilindustri och vi vill skärpa EU:s system för handel med utsläppsrätter. Redan nu är systemet för utsläppshandeln på plats och har ökat kostnaden att skita ner med omkring 90 procent, på bara ett år. Det här systemet måste fortsätta och det måste förbättras.  

 

Transporterna runtom i Europa släpper ut mycket. Inte minst i vårt avlånga land är det en stor anledning till klimatutmaningen. Vi måste därför ha fler gröna transporter i Europa. Det innebär att vi behöver satsa på tåget. Det behövs fyra viktiga satsningar som kommer göra tågresande mer attraktivt: Mer konkurrens på järnvägsnäten, stärkta passagerarrättigheter, enklare bokningssystem och en utbyggd infrastruktur. Flyget måste bättre bekosta sin klimatpåverkan och EU bör införa obligatorisk inblandning av biobränsle i flygtanken. Vi ska inte sluta flyga, inte sluta upptäcka världen, men vi måste göra det mer klimatvänligt genom grönare bränslen och ny teknik.

 

Vill du förbättra för miljön och klimatet, rösta då för en grön och liberal kandidat i EU-valet den 26 maj. Rösta på en centerpartist.

 

Magnus Thulin (C)

Kandidat till Europaparlamentet, företagare och ekonom