Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inför kostnadstak för tillfälliga boenden

Charlotte Bossen (C), gruppledare i Malmö fullmäktige.
Foto: PRESSBILD

Fattigdomen och hemlösheten i Malmö är resultatet av ett långvarigt och permanent utanförskap, skriver Charlotte Bossen (C) med anledning av Hem & Hyras uppmärksammade granskning.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hyresrättsföreningens medlemstidning Hem & Hyra avslöjade i veckan att Malmö Stad under 2018 betalat ut 161 miljoner kronor för akutboenden, i form av hotellnätter och vistelser i privatägda lägenheter med höga dygnskostnader. Staden har stora problem med hemlöshet och har 90 000 personer stående i den regionala bostadskön. Akut bostadsbrist och långa köer ligger i grund till behovet av dessa typer av åtgärder för akutboenden, men att sådana nödlösningar blivit systematiska visar på både ansvarslöshet med skattebetalarnas pengar tillika dålig framförhållning från Malmös styre.


Granskningen lyfter hur Malmö Stad har betalat skyhög dygnshyra för lägenheter, till exempel en tvåa på Möllevången för 41 850 kronor i månaden, trots att den har en förhandlad hyra på 9 313 kronor. Sedat Arif (S) är kommunalråd sedan 2017 liksom ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden som har ett övergripande ansvar för situationen, erkänner i tidningen sig vara ovetande om hur illa det är och hur det eskalerat. Kostnaderna har stigit dramatiskt varje år och på 10 år ökat med över 2000 procent. Centerpartiet som sitter i arbetsmarknads- och socialnämnden sedan i början av året har fått ta del av totalkostnaden men har inte fått se specificeringar för akutboenden. De ockerhyror som betalats ut har inte redovisats.


Centerpartiet i Malmö anser att uppgifterna som framkommer i rapporteringen är totalt oacceptabla. Malmös styre måste ta sitt ansvar både kort- och långsiktigt för att finna ekonomiskt hållbara lösningar för akutboenden. Kortsiktigt ser Centerpartiet att det måste förhandlas nya avtal som minskar kostnaderna samt att kostnadstak etableras, undantag ska inte självständigt kunna godkännas.


Enligt granskningen finns boenden som personer har bott i över ett års tid. Framförhållning och hushållande med kommunens pengar är inte bara en nödvändig åtgärd nu, det kommer också att frigöra resurser till långsiktiga lösningar framöver. Hela situationen vittnar om en slapphänt och vårdslös hantering från det socialdemokratiska styret, dels av skattebetalarnas pengar och dels gällande hela situationen med akutboenden/hotellboenden. Men situationen kastar även ljus på den enorma problematiken kring hemlöshet och framför allt den växande hemlösheten bland barn i Malmö Stad. Under 2018 löstes akutboende på hotell för i snitt 1000 hemlösa per natt i Malmö.


Fattigdomen och hemlösheten är resultatet av ett långvarigt och permanent utanförskap. Centerpartiet kan aldrig acceptera en utveckling där allt fler barn saknar permanent hem och varma kläder. Arbetet för att hjälpa de barn som far illa måste förbättras. 2018 års kartläggning i Malmö stad visade att 1 300 barn i staden befinner sig i hemlöshet. Detta är en ökning med 26 procent i jämförelse med året innan. Siffrorna hade dessutom varit ännu högre om man valt att inkludera grupper så som papperslösa, nyanlända tillfälligt bosatta genom bosättningslagen eller personer boende i andra hand inom systemet för övergångs- och genomgångslägenheter.


Från Centerpartiets håll är vår målsättning att inte ett enda barn i Malmö ska behöva vara hemlös. För att detta ska kunna bli verklighet krävs politiker som tar ansvar och som hushåller med skattebetalarnas pengar. Med anledning av rapporteringen kommer jag på kommunfullmäktige den 23 maj att ställa en enkel fråga till ansvarigt kommunalråd Sedat Arif (S). 


Jag kommer fråga honom om han anser att den skyhöga dygnshyran som Malmö Stad betalar för akutboenden är adekvata. Det socialdemokratiska kommunalrådet behöver förklara hur länge det här har pågått och varför det har fått fortgå. 


Charlotte Bossen (C)

Kommunfullmäktigeledamot och gruppledare i Malmö