Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

I Malmö är flerspråkighet en del av stadens DNA

Sara Wettergren (L), ordförande i Malmö grundskolenämnd.
Foto: PRESSBILD
Foto: SHUTTERSTOCK

Modersmålsundervisning är endast lagstadgad för årskurs 1-7 och Malmö erbjuder detta i årskurs 1-9, skriver Malmös skolkommunalråd Sara Wettergren (L) i en replik till miljöpartisterna Johanna Öfverbeck och Annika Hirvonen Falk.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Johanna Öfverbeck (MP) och Annika Hirvonen Falk (MP) väljer i sitt inlägg på Kvällsposten Debatt att koppla Malmö Stads beslut att inte erbjuda modersmålsundervisning i förskoleklass till en större bild, där ”debatten och det politiska samtalet domineras av kritik och i vissa fall hån och hat mot sådant som ses som främmande eller annorlunda av majoritetssamhället”. Det är en drastisk slutsats om ett beslut som är lika mycket en praktisk fråga. 


På många skolor behöver personalen lämna verksamheten för att följa barn i förskoleklass till modersmålsundervisningen när den äger rum på annat håll. För dessa skolor innebär det en lättnad att modersmålsundervisning nu erbjuds först i första klass. 


Modersmålsundervisning är endast lagstadgad för årskurs 1-7 och Malmö erbjuder detta i årskurs 1-9. Hur detta kan vara ett kvitto på att ”minoriteters rättigheter monteras ner” är för mig mycket oklart. I tuffa ekonomiska tider har vi i styret valt att prioritera elevpengen och därmed säkerställa kvaliteten på undervisningen, vilket gör att vi behöver göra omprioriteringar på andra områden.


I Malmö är flerspråkighet en del av stadens DNA och elevens rätt att utveckla sitt modersmål självklar. Modersmålsstöd finns därför på alla skolnivåer. Flerspråkighet används till och med som resurs i undervisningen, så att elevernas språk, kunskaper och identitet kan utvecklas. Även om modersmålsundervisningen i förskoleklass tas bort kommer olika typer av modersmålsstöd att finnas kvar. Det kan till exempel handla om studiehandledning på modersmål eller möjlighet att delta i undervisning där man till exempel använder så kallad translanguing, vilket fler och fler skolor har börjat göra framgångsrikt. Både förskole- och grundskolepersonalen i Malmö är oerhört skicklig på att anpassa aktiviteter, arbetssätt, miljö och material efter barnens behov så att de ska kunna utveckla sitt modersmål. Modersmålet är en viktig hörnsten för att i sin tur utveckla kunskaperna i svenska språket. 


Vad gäller finsktalande barn har möjligheten att undanta dessa utretts förutsättningslöst och resulterat i en rekommendation att avstå, av juridiska skäl. Bara för att något är juridiskt komplicerat, och även principiellt i förhållande till andra språk, behöver det inte vara ”ett trixande”, som Miljöpartiet olyckligt nog väljer att kalla det. 


Flerspråkighet är en viktig resurs som vi behöver tillvarata och utveckla på olika sätt. Beslutet om att inte längre erbjuda modersmålsundervisning i förskoleklass är ingen värdering av modersmålsundervisningens betydelse – det är en anpassning efter vissa skolors uttalade behov och den nuvarande ekonomiska situationen. 


Sara Wettergren (L)

Ordförande i Malmö grundskolenämnd