Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Lund ska äldre inte drabbas av bedragarnas lömska knep

Lundakvintetten satsar nu på att förebygga äldrebrott genom att informera och stödja våra målgrupper, skriver Inga-Kerstin Eriksson (C) och Dan Ishaq (M).Foto: SHUTTERSTOCK
Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd och ordförande Vård- och omsorgsnämnden i Lund.Foto: MARTIN OLSON
Dan Ishaq (M), vice ordförande Vård- och omsorgsnämnden i Lund.Foto: PRESSBILD

Det är extra fegt och ynkligt då gärningsmän utnyttjar personer som genom sin ålder är mer utsatta och påverkbara. Lundakvintetten har ett starkt fokus på att öka tryggheten i vår kommun, skriver Inga-Kerstin Eriksson (C) och Dan Ishaq (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Lundakvintetten har ett starkt fokus på att öka tryggheten i vår kommun. Sedan vi tog över styret har vi infört trygghetsvakter vid Lund C, värmekameror på skadedrabbade skolor och utdrag ur brottsregistret vid anställning av personal inom hemvård, rehabilitering och stöd och service.

 

Inom den närmaste tiden kommer Lundakvintetten också att verka för att införa en lokal Trygghetskommission, främst bestående av kriminologer, pensionerade poliser och socialarbetare. Denna ska under ett års tid, med grund i den kompetens som finns i gruppen, ta fram konkreta förslag på hur vi kan förbättra det brottsförebyggande arbetet i kommunen.

 

Vi tror att det finns goda möjligheter till nya samarbeten mellan myndigheter och olika organisationer. Genom att använda våra förvaltningar på andra sätt kan Miljöförvaltningen, precis som i Malmö, bli en viktig aktör i kampen mot organiserad brottslighet om det blir en ökad etablering i restaurang- och krogvärlden. 

 

Det stora arbetet mot brott och otrygghet i hemmet och i det offentliga rummet går framåt, men det finns en oroande trend som vi måste arbeta extra för att motverka.

 

De senaste dagarna har vi kunnat läsa i tidningarna om hur äldre i Lund utsätts för bedrägerier och bedrägeriförsök. Enligt Brottsförebyggande rådets rapport ”Brott mot äldre – Om utsatthet och otrygghet” (2018:7) är denna typ av brott den snabbast växande typen av brott mot äldre i hela landet. Det är extra fegt och ynkligt, då gärningsmännen utnyttjar personer som genom sin ålder är mer utsatta och påverkbara. 

 

Polisen arbetar stenhårt med att infånga och lagföra dessa gärningsmän, och många av dem döms till fängelsestraff. För brottsoffren finns det däremot mer långtgående effekter som inte försvinner i första taget. 

 

De bedrägerioffer som citeras i BRÅ-rapporten berättar att de numera har blivit misstänksamma mot sina medmänniskor, att de inte är lika socialt utåtriktade och att deras liv har blivit mindre glädjefyllda som ett resultat av brott de utsatts för.

 

Det finns även en stor risk att många väljer att inte anmäla brotten de utsatts för på grund av skam eller rädsla. Många äldre ser en stolthet i att klara sig på egen hand eller med lättare stöd i hemmet. Den som förlorat sin trygghet och självkänsla får inte tillbaka den så lätt, oavsett om gärningsmännen får sina förtjänade straff.

 

Lundakvintetten satsar nu på att förebygga äldrebrott genom att informera och stödja våra målgrupper. Vi tänker bjuda in polisen till dialog med det kommunala pensionärsrådet, där pensionärs- och anhörigföreningar regelbundet träffar kommunens politiker. Bedrägerier är en brottslighet i ständig utveckling, där metoderna förändras hela tiden. Det är viktigt att på ett enkelt sätt kunna sprida information om vilka tillvägagångssätt som är aktuella och hur man kan vara misstänksam på rätt saker utan att skapa misstro mot hela sin omgivning. 

 

Vård- och omsorgsnämnden får också ett extra uppdrag att i sina dagliga kontakter med äldre lundabor, bland annat via hemtjänsten och träffpunkterna runtom i kommunen, prata om denna typ av brottslighet.

 

Lunds kommun är en trygg kommun för den stora majoriteten av våra invånare. För Lundakvintetten är det viktigt att den fortsatt är det, även för våra äldre. Genom ett gott samarbete mellan kommunen, polisen och intresseorganisationerna så skapar vi förutsättningarna för att ingen ska falla för bedragarnas lömska knep.

 

Inga-Kerstin Eriksson (C)

Kommunalråd och ordförande Vård- och omsorgsnämnden i Lund

 

Dan Ishaq (M)

Vice ordförande Vård- och omsorgsnämnden i Lund