Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I ett välfärdssamhälle måste krav ställas på medborgarna

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd Malmö.Foto: PETER KROON

Sverigedemokraternas vision för Malmö är ett Malmö som ska klara av våra stora ekonomiska och sociala utmaningar, skriver oppositionsrådet Magnus Olsson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mellan den 20 och 21 november kommer budgeten för Malmö Stad 2020 avhandlas och debatteras i kommunfullmäktige. Utgångsläget för samtliga partiers budgetarbete har varit ansträngt och kopplat till ett underskott på 392 miljoner kronor. 

 

Partierna har olika förslag för att komma tillrätta med underskottet och samtidigt möjliggöra satsningar som är finansierade. De styrande partierna Socialdemokraterna och Liberalerna, med stöd från Miljöpartiet, väljer en ren nedskärningsbudget. En budget som flera fackförbund beskriver som underfinansierad. 

 

Vi sverigedemokrater lägger i vårt budgetförslag fokus på att Malmöborna ska göra sin plikt först, innan man kräver sin rätt. Vi menar att detta är fullt rimliga krav på samhällsmedborgare i ett välfärdssamhälle. I rena siffror har vi satsningar på 529 miljoner kronor med fokus på stadens kärnverksamhet och trygghet för alla Malmöbor. 

 

I vår vision för Malmö skriver vi om ett Malmö som ska klara av våra ekonomiska och sociala utmaningar. Staden ska vara trygg och arbetslösheten ska vara så låg att verksamhetsintäkter och skatteintäkter kan finansiera Malmös utgifter. Hemlösheten och antalet människor som uppbär försörjningsstöd ska minska. Skattekraften ska vara hög och kommunalskatten ska vara låg jämfört med andra kommuner i Skåne. 

 

Malmö ska ha Sveriges bästa skolor. Skolor i alla delar av Malmö, både områden med höginkomsttagare och låginkomsttagare, ska kunna leverera en utbildning som erbjuder eleverna möjligheten att skapa sig en ljus framtid. Skolan ska erbjuda en trygg studiemiljö samt inspirera eleverna att ta del av kunskap. Föräldrar ska kunna skicka sina barn till förskolor och skolor utan att behöva oroa sig för att barnen ska utsättas för kränkningar. 

 

Det ska finnas gemenskaper i Malmös olika bostadsområden och det ska inte finnas segregation. Malmö ska vara en stad och man ska känna sig som en Malmöbo vare sig man kommer från Rosengård eller Limhamn. Genom ett blomstrande näringsliv och en politisk inriktning som främjar löntagare ska Malmöborna skapa välstånd.

 

Det stora integrationsmisslyckandet i Malmö måste motverkas. Ett nytt lokalt integrationsinstitut ska upprättas vid namn ”Samhällsintroduktion Malmö”. Fokus ska ligga på samhällsintroduktion för nyanlända. Det handlar inte bara om arbete och utbildning utan även en introduktion till svensk kultur, det svenska språket och svenska värderingar. Vi vill också öka kraven på SFI-studerande genom att utreda möjligheten till att tidsbegränsa utbildningen.

 

Sverigedemokraterna avser att införa en ny uthyrningspolicy för MKB. Denna nya uthyrningspolicy innebär att när en person flyttar till Malmö ska personen inte få hyreskontrakt från MKB om personen uppbär försörjningsstöd. Vi vill helt enkelt skärpa MKB:s ägardirektiv bland annat genom att harmonisera nu gällande hyreskrav med kommuner som har tuffare uthyrningskrav.

 

Vi vill även undersöka möjligheten att använda husvagnar, båtar och andra lågkostnadsboenden i stället för hotellnätter, lägenhetsföretag och inköpta bostadsrätter för mottagande av de nyanlända som regeringen påtvingar Malmö.

 

Vi vill inrätta ett återvändarcentrum i Malmö som ger invandrare som inte har integrerats i det svenska samhället stöd att frivilligt återvända till sina hemländer.

 

Den svarta ekonomin i Malmö är ett hot mot näringslivet och hederliga småföretagare som följer lagar och regler. Genom samverkan mellan olika förvaltningar inom Malmö Stad och mellan förvaltningar och myndigheter, ska Malmö motverka den svarta ekonomin. 

 

SD vill även utreda en samverkansmodell i Malmö där kommunala förvaltningar, Malmö åklagarkammare och polismyndigheten fördjupar sitt samarbete för att lagföra fler personer som begår välfärdsbrott.

 

De kommande åren kommer visa att Socialdemokraternas ”allt till alla”-politik inte duger. Sverigedemokraterna väljer att prioritera Malmö och Malmöborna för att även framöver erbjuda kommunal kärnverksamhet och välfärd av hög kvalitet, trots en vikande högkonjunktur.

 

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd Malmö