Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyresgäster vinner också på fastighetsbolagens vinster

Anna Wiking, näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd.
Foto: LOKE ROOS
Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd.
Foto: LOKE ROOS
Joakim Lindström, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd.
Foto: PRESSBILD

Fastighetsägarna Syd ser att en grundläggande förändring av bostadsmarknaden ska värna även dem som vill komma in på bostadsmarknaden, inte bara de som redan har en bostad, skriver Anna Wiking, Magnus Hulthe Andersson och Joakim Lindström i en replik till Hyresgästföreningens 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Som den årliga traditionen bjuder, presenterar Hyresgästföreningen Region Södra Skåne den rapport där man undersöker hur enskilda fastighetsbolag går ekonomiskt. Som så ofta kritiserar man fastighetsbolagens affärsmässighet, denna gång på Kvällsposten Debatt. Det är olyckligt, tycker vi i Fastighetsägarna Syd.

Utan möjligheten att faktiskt driva ett bolag, oavsett om det är ett fastighetsbolag, läkemedelsbolag, solcellsbolag och så vidare, där siffrorna hamnar på ett överskott vid årets slut innebär att innovation, utveckling och framsteg skulle riskera hamna på efterkälken. I stället möjliggör överskott nämnda delar. 

Hyresgästföreningen lyfter i sin rapport framproblemet att om ett företag har stort överskott är det dåligt för hyresgästen. Men det ju tvärtom. Med ett överskott så kan hyresvärden investera genom att göra trygghetssatsningar i och omkring fastigheten, upplåta en lokal till föreningar som riktar sig till ungdomar, engagera sig i stadsutvecklingsfrågor och i satsningar som BID Malmö. Men inte bara det, dessutom möjliggör ett överskott att det byggs fler nya lägenheter och skapas fler arbetstillfällen. Allt detta är värdeskapande insatser för hyresgästkollektivet. Även för samhället i stort. 

I pandemins fotspår visar det vikten av företagens välståndsskapande krafter. Om det inte lönar sig att investera i ny teknik och nya idéer skulle vi inte haft vaccin eller för den delen möjligheten att stärka det hållbara samhället för kommande generationer. Även om den akuta ekonomiska krisen inte är över, så kommer ett post-corona samhälle behöva ett livskraftigt näringsliv för att klara kommande utmaningar. 

När det gäller fri hyressättning i nyproduktion, så fortsätter Hyresgästföreningen kritisera utredningens syfte. Vi värnar ett starkt konsumentskydd och vi ser ingen anledning till att det ska utmanas eller hotas. Med utredningen finns en unik möjlighet att skapa nya möjligheter på hyresbostadsmarknaden samtidigt som det kollektiva förhandlingssystemet förstärks. Vi förstår att Hyresgästföreningen, som primärt värnar dem som redan har en bostad, är kritiska men vi ser att en grundläggande förändring av bostadsmarknaden ska värna även dem som vill komma in på bostadsmarknaden. 

Så i grunden är det bra med förändring och med ett överskott för alla bolag. Det är bra för samhällsutvecklingen när ett bolag, oavsett bransch, kan göra det som de är bäst på – det vill säga stärka utveckling och skapa nya arbetstillfällen.


Anna Wiking 

Näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd


Magnus Hulthe Andersson 

Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd


Joakim Lindström

Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd