Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur många promille tål Vänsterpartiet?

Carl Johan Sonesson (M), oppositionsledare i Region Skåne.
Foto: PRESSBILD
Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Åhus.
Foto: FREDRIK WENNERLUND

Gårdsförsäljning hotar inte det statliga alkoholmonopolet, skriver Carl Johan Sonesson (M) och Maria Malmer Stenergard (M) i en replik till Vänsterpartiets Sara Svensson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sara Svensson (V) använder på KvP Debatt folkhälsoperspektivet som slagträ för att slå så hårt hon kan mot gårdsförsäljning av vin och öl. Hon verkar mena att skåningarna eller turisterna inte längre skulle kunna ta ansvar för sin alkoholkonsumtion om de skulle få möjlighet att besöka de skånska vingårdarna eller mikrobryggerierna för att njuta av den dryck som tillverkas där, eller kanske köpa med sig en eller några flaskor hem.


Vänsterpartiet tycks också utgå från att gårdsförsäljning per automatik skulle innebära undergången för det svenska monopolet. De bortser helt från att det faktiskt är möjligt att kombinera alkoholmonopol med gårdsförsäljning. Såväl Norge som Finland har lyckats. Det handlar helt enkelt om politisk vilja. Många politiker talar sig varma för att hela landet ska leva, men när det verkligen gäller sätter man käppar i hjulet på företagare som vill bidra till just det.


Det finns dessutom en statlig utredning som presenterar en modell för gårdsförsäljning med bibehållet alkoholmonopol och utan ökad risk för folkhälsan. Inte ens Systembolaget argumenterar längre mot gårdsförsäljning ur ett folkhälsoperspektiv. Det beror sannolikt på att försäljningen bedöms motsvara tre promille av den samlade volymen av alkoholförsäljning i Sverige. För Vänsterpartiet är dessa promille däremot så många att minsta tanke på att möjliggöra gårdsförsäljning blir till ett ”folkhälsopolitiskt haveri”. Vi tvivlar.


Utöver att vi ifrågasätter om det verkligen är de med riskbeteende som åker till de prunkande skånska vinodlingarna för att säkerställa sitt intag av alkohol i stället för att gå till närmsta, helgöppna Systembolag, är det ett sällsynt dåligt argument just i Skåne. Här är vi vana vid fysisk gränshandel. Bussar rullar dagligen till Tyskland och tillbaka fullproppade av flaskor. I landet i övrigt möjliggör näthandel en aldrig sinande tillgång till alkohol.


Gårdsförsäljning av vin och öl är inte en folkhälsopolitisk fråga. Det handlar i stället om en möjlighet för jordbrukare i Skåne att få samma möjligheter som jordbrukare i övriga EU att utveckla sin näring, och att i förlängningen öka attraktionskraften för besöksnäringen. Vi är därför stolta och glada över att Skåne nu är på väg att anta en livsmedelsstrategi som bejakar några promille gårdsförsäljning. Allvarligt talat tål vi mycket mer än så.


Carl Johan Sonesson (M)

Oppositionsledare i Region Skåne


Maria Malmer Stenergard (M)

Riksdagsledamot från Åhus

Miljö- och jordbrukspolitisk talesperson