Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur många nej ska regeringen ge?

Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.Foto: ALI LORESTANI/TT
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Regeringen låter som om problemen med skjutningar och sprängningar är som ett oväder som för några månader sedan plötsligt dragit in över Sverige och som de inte har något ansvar för, skriver Johan Forssell (M) i en replik till Morgan Johansson (S) och Mikael Damberg (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige slår nya rekord i skjutningar och sprängningar. Otryggheten växer när gängen slår klorna i hela stadsdelar och kriminaliteten blir en del av människors vardag.

 

De ansvariga ministrarna, Morgan Johansson (S) och Mikael Damberg (S), uppmanar till tålamod i sin replik på Kvällsposten Debatt. Det tar längre tid än några månader att få bukt med utvecklingen, låter budskapet. Det är ett ganska självklart konstaterande men samtidigt väldigt märkligt sagt av ett parti som snart är inne på sitt sjunde år i regeringsställning. 

 

Morgan Johansson har haft alla möjligheter i världen att lägga fram den politik han tror på. Ändå låter det på regeringen som om problemen med skjutningar och sprängningar är som ett oväder som för några månader sedan plötsligt dragit in över Sverige och som de inte har något ansvar för. Trots att problemen varit uppenbara för svenska folket under lång tid.

 

Vi moderater har under flera års tid lagt ett stort antal förslag på riksdagens bord för att bryta utvecklingen. Tyvärr har den röda tråden i regeringens rättspolitik varit att konsekvent rösta nej till dessa. Nej till insatser för att göra polisyrket mer attraktivt, nej till skärpta straff för gängbrottslighet, nej till visitationszoner för att få bort vapen och sprängmedel, nej till att ta bort den skadliga mängdrabatten vid upprepad brottslighet, nej till att ge socialtjänsten bättre verktyg för att kunna ingripa mot ungdomar på glid. 

 

Sverige befinner sig i en mycket bekymmersam situation. Allvarlig brottslighet har blivit vardag och vi ser en omfattande nyrekrytering till de kriminella gängen. Inte sällan börjar barn redan i tioårsåldern med småbrott för att några år senare vara livsstilskriminella. Om inte den här utvecklingen bryts är risken överhängande att dagens redan omfattande brottslighet kommer att bli ännu allvarligare framöver. Det får inte ske.

 

Här behövs ett stort antal åtgärder på många olika områden: Polisen, socialtjänsten och skolan. Vi behöver också en ordentlig diskussion om föräldraansvaret. Mammor och pappor har ett ansvar för att uppfostra sina barn efter bästa förmåga. Här ingår också att dra upp gränser när så är nödvändigt. Allt för många barn och ungdomar rör sig ute på stan sent på kvällarna och ägnar sig åt kriminalitet, när de egentligen borde vara hemma.

 

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har haft sedan 2014 på sig att genomföra sin politik. Ändå avlöser skjutningarna och sprängningarna varandra. Det är dags att någon annan får försöka. Sverige behöver förändring.

 

Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson