Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur många miljoner ska alliansen spara nästa år?

Mikael Skoog (S), andre vice ordförande i Helsingborgs sjukhusstyrelse.Foto: PRESSBILD
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det är uppenbart att Skåne inte kan fortsätta att ha en av Sveriges lägsta skattesatser. Inte utan att det går ut över de skånska patienterna, skriver Mikael Skoog (S) i en replik till alliansen i Helsingborgs lasaretts styrelse.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

OPINION. Vackra ord kortar inga vårdköer. Det som behövs är mer vårdpersonal och bättre arbetsvillkor för dem som redan arbetar i vården. Men det sambandet verkar alliansen i Region Skåne inte inse när de i en debattartikel på Kvällsposten Debatt hävdar att de har en plan för att korta köerna på Helsingborgs lasarett.  

Allianspartiernas företrädare i Skåne skulle må bra av lite självinsikt. Vårdköerna har aldrig varit längre än de är nu. De skånska vårdköerna har vuxit snabbare de senaste två åren än rikets och i Helsingborg får nu bara vara tredje patient operation eller annan behandling inom vårdgarantins 90 dagar. I det läget väljer alliansföreträdarna att kritisera oss för hur tillgängligheten såg ut 2018. Det är en konstig ansats. Skåne var då bättre än riket på tre av fyra tillgänglighetsområden som mäts enligt den nationella vårdgarantin. 

Den plan som alliansen lägger fram för vården i Helsingborg är inte fel i sig men ambitionsnivån måste vara högre. Problemet är också att de samtidigt presenterar en underfinansierad budget som innebär ännu större underskott för sjukhuset och därmed kraftiga nedskärningar under det kommande året. I år har sparkravet som alliansen drivit igenom för Helsingborgs lasarett uppgått till 207 miljoner kronor. Liknande sparkrav har lagts på sjukvården i resten av Skåne. Totalt uppgår de aktiva sparkraven till 912 miljoner kronor. Dessa sparkrav har alliansen hållit fast vid trots pandemin och trots att staten i år ökar statsanslagen till Region Skåne med 2,6 miljarder. 

Jag frågar: Hur många miljoner ska alliansen spara nästa år? 

Genom att både gasa och bromsa ger alliansen dubbla signaler till dem som förväntas utföra det svåra arbetet med att korta vårdköerna. Sjukvårdens anställda kämpar för fullt med covidsmittan, och behöver fler kolleger och tid för återhämtning. Till följd av pandemin har en stor vårdskuld uppstått som behöver arbetas av. Allianspartierna verkar dock förvänta sig att de anställda ska arbeta mer samtidigt som allianspolitikernas egna bidrag mest består av ytterligare krav på nedskärningar. Hur ska fler patienter få vård om sjukhuset måste minska antalet anställda som ska ge vården?

Det är uppenbart att Skåne inte kan fortsätta att ha en av Sveriges lägsta skattesatser. Inte utan att det går ut över de skånska patienterna. Vi socialdemokrater skjuter till mer resurser till skånsk sjukvård så att de som kämpar i vården kan få fler kolleger och en bättre arbetsmiljö, och så att vi snabbt kan få bukt med de längsta operationsköerna någonsin.  

 

Mikael Skoog (S)

Andre vice ordförande i Helsingborgs lasaretts styrelse