Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hudfärgskortet är en björntjänst till polisen

Ellen Juntti (M), riksdagsledamot.Foto: RIKSDAGEN

Om polisen ber en person följa med dem för kontroll gäller det alla, oavsett hudfärg, skriver riksdagsledamoten Ellen Juntti (M) i en replik till Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I ett inlägg på Kvällsposten Debatt skriver Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) om att det finns rasism inom svensk polis och särskilt inom polisen i Malmö. Hon hänvisar till en händelse där gränspolisen i Hyllie misstänkte att en afro-svensk man hade ett droginnehav.

Händelsen filmades av andra passagerare på tåget och den har spridits på sociala medier. Filmen visar hur gränspolisen ber mannen följa med dem, men mannen vägrar att göra detta och ifrågasätter anledningen. Gränspolisen säger att detta ska förklaras för mannen när de stigit av tåget men mannen fortsätter vägra att följa med. Efter en stund tar gränspolisen tag i mannen och han leds ut ur tåget. 

I första meningen ställer Al-Sahlani frågan om varför gränspolisen misstänkte att en afro-svensk man, av alla i vagnen, hade ett droginnehav? Al-Sahlani vet alltså inte varför misstanken uppstod, ändå påstår hon att gränspolisen gjorde detta på grund av rasism inom poliskåren. Hur vet hon det? Hur vet hon att det inte fanns en legitim anledning?

Al-Shalani skriver att narkotikahundar på tåget inte gjort några markeringar. Vet hon om hundarna var nära just den aktuella mannen? Hon skriver också att en kvinna säger att hon pendlar med mannen varje dag och hon ber poliserna låta mannen vara. Vad har det med saken att göra? Kan man inte begå brott om man pendlar varje dag?

Al-Shalani fortsätter med att lagen måste gälla alla på samma sätt. Naturligtvis är det så. Om polisen ber en person följa med dem för kontroll gäller det alla, oavsett hudfärg.

Jag är övertygad om att gränspolisen har tillräckligt mycket att göra och därför inte gör några ingripanden utan anledning. Framtiden får utvisa vad detta ärende landar i. Även om det skulle sluta i att den aktuella mannen inte hade narkotika på sig, så innebär det inte att poliserna gjorde fel. Poliser har rätt att agera i vissa situationer om det finns misstanke, alltså innan man har facit i hand.

När polis ber en person följa med, så gäller det för alla, oavsett hudfärg. Eller menar Al-Sahlani att en person som inte är vit, ska slippa följa polisens befogenheter? Al-Sahlani borde vara mer försiktig med att dra sina slutsatser om att polisen gjorde fel, hon skriver ju själv frågan varför polisen misstänkte detta.

Al-Sahlani gör polisen en stor björntjänst genom att på så lösa grunder anklaga polisen för rasism.

 

Ellen Juntti (M)

Riksdagsledamot och ledamot justitieutskottet. Tidigare polis i Göteborg.