Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höjd skatt höjer skolor och elever

Det är fullt möjligt att finansiera en bra skolgång för våra barn genom att höja intäkterna till staden, skriver Emma-Lina Johansson (V) och Lisa Stolpe (V).Foto: COLOURBOX
Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd Malmö.Foto: PRESSBILD
Lisa Stolpe (V), ledamot i Malmö grundskolenämnd.Foto: PRESSBILD

Vi i Vänsterpartiet är övertygade om att det inte är en skattehöjning som skulle få barnfamiljer att ”fly” till närliggande kommuner. Det är skolor utan resurser som får folk att lämna Malmö, skriver vänsterpartisterna Emma-Lina Johansson och Lisa Stolpe.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I november antog Malmö kommunfullmäktige en budget. Den innehåller generella nedskärningar av alla verksamheter. Tricket som används av de styrande Socialdemokraterna och Liberalerna är att ta bort kompensation för pris- och löneökningar och i stället hitta på en ny post: ”utrymme för kostnadsökningar”. 

 

Om inte pris- och löneökningar kompenseras så betyder det att nedskärningar måste ske. Skillnaden mellan hur mycket styrets budget lägger till i ”utrymme för kostnadsökningar” och den prognos som gjorts är nästan 60 miljoner kronor för grundskolenämnden. Lärares löner kommer att öka och då kommer färre lärare att få göra jobbet, alternativt att varje klass elever måste vara större.

 

De senaste veckorna har en intensiv debatt pågått där oroliga föräldrar i Malmö krävt att nedskärningarna i skolan ska stoppas. Rapporter om hur hårt den styrande minoritetens budget slår mot skolorna duggar tätt och en rättmätig ilska har blossat upp över den bristande politiska viljan att satsa på våra ungar. 

 

Vänsterpartiet i Malmö hoppas att L och S tar sitt förnuft till fånga, lyssnar på föräldrarna och tillsätter de resurser som faktiskt behövs för att varje barn ska få möjlighet att lära för livet. 

 

Det är ingen naturlag hur stora intäkter en kommun har. Det är ett politiskt val. Styret har valt att inte satsa mer pengar på skolan, att inte tillföra de resurser som behövs, att inte höja skatten för att se till att alla våra barn får en bra skolgång. Det valet kommer att stå dem dyrt. Både för att antalet barn som misslyckas i skolan ökar och att de sociala kostnaderna om ett antal år ökar. Ingen ska tro att det inte får både mänskliga och ekonomiska förluster på sikt om skolan inte får de resurser som behövs.

 

Det går inte heller att göra som Moderaterna och Sverigedemokraterna i budgetdebatten: Hävda att andra viktiga sociala områden ska minskas. Om socialtjänsten skärs ner, som de partierna vill, kommer inte elever som har sociala problem i skolan att få det sociala stöd de behöver och då kommer alla elevers skolarbete att drabbas negativt. Vad som behövs är mer resurser till skolorna. När staten väljer att sänka skatterna för de rika i stället för att ge kommunerna mer pengar till skolan kan vi lokalt välja att höja skatten. 

 

Det är fullt möjligt att finansiera en bra skolgång för våra barn genom att höja intäkterna till staden i stället för att ta dem från en annan nämnd. Det stavas skattehöjning. Vi i Vänsterpartiet är övertygade om att det inte är en skattehöjning som skulle få barnfamiljer att ”fly” till närliggande kommuner. Vi är övertygade om att en skola där resurserna är så knappa att våra ungar inte får det stöd, den hjälp och den undervisning de behöver och har rätt till, snarare är det som får folk att fly Malmö. 

 

Det är beklämmande att se socialdemokrater och liberaler försvara nedskärningarna med näbbar och klor när det faktiskt finns resurser i vårt samhälle. Det handlar i grund och botten om en politisk vilja att omfördela dem så att de gör allra mest nytta. De signaler sossar och liberaler nu sänder ut är att den politiska viljan att satsa på våra barn inte finns. Det är ett stort svek gentemot både barnen och personalen som arbetar i verksamheterna.

 

Det talas ofta om skolans betydelse för att förebygga social utslagning. Då går det inte att skära ner på skolan i dag utan att erkänna att fler kommer att misslyckas i skolan med alla dess konsekvenser. Det är alltid de barn som behöver mest stöd som drabbas värst när det görs nedskärningar.

 

Vi tror inte på att klubba igenom en budget som fackförbunden protesterar å det grövsta mot. Vi tror på att ett samhälle för alla är bättre än ett för några få. Vi kommer därför, på grundskolenämndens möte den 17 december, yrka på att nämnden tillskriver kommunstyrelsen med en begäran om mer pengar för att klara skolans uppdrag. Investera i våra ungar nu i stället för att lägga pengar på hög och ta kostnaderna sen. 

 

Emma-Lina Johansson (V)

Oppositionsråd i Malmö

 

Lisa Stolpe (V)

Ledamot i Malmö grundskolenämnd