Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höghastighetståg biter inte på cancer

Birgitta Södertun (KD), gruppledare i Region Skåne.Foto: JENS CHRISTIAN
Sofia Damm (KD), riksdagsledamot från Ystad.Foto: LENNART MOLIN

Socialdemokraterna i Skåne föreslår nya satsningar medan de fortfarande inte levererat på vallöftena från fyra år sedan, skriver kristdemokraterna Birgitta Södertun och Sofia Damm i en replik till Henrik Fritzon (S) och Niklas Karlsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Återvinning av sopor är bra att ägna sig åt. Men återvinning av politiska förslag som inte fungerar är mindre bra. På söndag är det exakt fyra år sedan Henrik Fritzon och Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest inför 2014 års regionval.

 

Precis som i det här valet lovade man 2 000 fler anställda i Region Skåne. Det vallöftet är infriat. Problemet är att det inte lett till den förbättring av vården som S utlovade. Man lovade exempelvis även 300 fler vårdplatser den gången. I dag sitter vi med facit: Vårdplatserna har blivit 400 färre.

 

LÄS MER: KVP DEBATT: Skånsk sjukvård ska bli bäst i landet 

 

Framför allt har de minskats av att man inte får ihop ekvationerna när exempelvis specialistsjuksköterskor lämnar regionen då man inte är nöjd med Region Skåne som arbetsgivare. Bara knappt två tredjedelar av de som avslutar sin anställning i skånsk vård skulle rekommendera Region Skåne som arbetsgivare.

 

Följderna av den misslyckade personalpolitiken är uppskjutna operationer och allt längre vårdköer. Det finns till och med patienter inom vissa cancerdiagnoser som får vänta i månader på operation.

 

Henrik Fritzon (S) och Niklas Karlsson (S) påpekar i artikeln att Malmö högskola blivit universitet och att nya spår för höghastighetståg ska tillkomma, liksom moderna sjukhuslokaler. Detta är dock en klen tröst för människor som lider i väntan på vård och de som står och väntar på försenade tåg.

 

Socialdemokraterna i Skåne erkänner visserligen i artikeln att det finns ”utmaningar” i skånsk sjukvård. Även om det vore mer rimligt att kalla dem för problem. Stora problem.

 

Slutligen varnas det för ett regeringsskifte, som skulle innebär att en ”socialdemokratiskt ledd regering” inte skulle kunna fortsätta satsa på Sveriges sjukvård efter höstens val.

 

Med tanke på hur ”satsningarna” har sett ut under de fyra senaste åren, med 80 000 svenskar som just nu väntar och har väntat längre än 30 dagar på operation, kanske folket lockas mer av ett maktskifte.

 

KD är en garant för ett sådant regeringsskifte och för just satsningar på sjukvården. I vårt senaste förslag till statsbudget satsade vi 27 miljarder kronor mer än regeringen på vården. Vi vill införa en vårdplatsgaranti och rätt till fast läkarkontakt i primärvården, samt inrätta en trohetsbonus för trogen vårdpersonal och korta beslutsvägarna för Skånes vårdpersonal. Dessutom vill vi förstatliga sjukhusvården. Välfärdssveket måste vändas till ett välfärdslöfte. Det kommer inte att hända med Socialdemokraterna vid rodret.

 

Birgitta Södertun (KD)

Gruppledare Region Skåne

 

Sofia Damm (KD)

Riksdagsledamot från Ystad, valdistrikt södra Skåne