Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemkörning riskerar bli gigantiskt slag i luften

Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst i Malmö.Foto: HANNA ORTMAN
Foto: SHUTTERSTOCK

Moderaterna och Centerpartiet använder hemkörning av alkohol i Malmö som ett svepskäl för att avskaffa Systembolagets försäljningsmonopol, skriver Sedat Arif (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vid torsdagens möte i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö väckte Moderaterna och Centerpartiet ett förslag om att tillåta restauranger att även leverera och servera alkohol vid hemkörning. Vi socialdemokrater tvingades konstatera att förslaget fick en majoritet med sig. Därför reserverade vi oss mot beslutet.

Det finns viktiga principiella skäl till varför vi var emot att godkänna förslaget:

• Allt pekar på att det föreslagna upplägget är olagligt. Ett liknande tillstånd har getts till en krögare i Växjö. Länsstyrelsen Kronoberg utredde modellen utförligt och riktar skarp kritik mot Växjö kommun.

• Förslaget utmanar den svenska alkohollagstiftningen. Det är därför extra värdefullt att vi som är ledamöter i nämnden som hanterar serveringstillstånd har ett tillräckligt underlag innan vi fattar beslut om hur vi ställer oss. Detta gick en majoritet av nämnden emot.

• Det är ett dåligt förslag sett till folkhälsan. Svensk alkohollagstiftning tar stor hänsyn till det faktum att ökad tillgång till alkohol leder till att folk dricker mer. Det är ett upplägg jag värnar om. Särskilt i dessa tider, där fler är i karantän eller jobbar hemifrån, så ökar risken för att någon ska fara illa i hemmet. Socialtjänsten har redan fått signaler om att fler barn, unga och kvinnor råkar illa ut.

Förslaget läggs fram som ett sätt att stödja den hårt ansatta restaurangbranschen. Och jag instämmer helt i att restauranger i Malmö och i hela världen kämpar. Vissa för sin överlevnad. Statens stöd till branschen behöver utökas. Från kommunens sida har vi redan fattat beslut om flera typer av stöd till lokala krögare. De inkluderar bland annat att efterskänka hela det här årets hyra för uteserveringsytor och avgifter för tillsyn samt ge rabatter på lokalhyror i fastigheter som kommunen och MKB äger.

Beslutet i nämnden riskerar också att bli ett gigantiskt slag i luften och orsaka falska förhoppningar och besvikelse bland krögare som redan är hårt pressade. Beslutet innebär inte att det går att hämta en flaska vin med sin takeaway på restaurangen. Det innebär heller inte att restauranger kan skicka med några öl med maten för hemleverans. Många krögare hörde av sig redan samma dag som beslutet fattades med förväntan om att det är vad beslutet innebär.

All alkohol måste serveras i hemmet av restaurangens personal, som omfattas av restaurangens serveringstillstånd. Den restauranganställde måste följa alkohollagstiftningen och se till att alkoholen serveras med samma regelverk som på restaurangen. Till exempel att ingen som är alltför påverkad ska serveras och att ingen som är minderårig serveras. Det här blir en tidskrävande insats med en lönekostnad som sannolikt inte går att få en vettig ekonomisk kalkyl med.

Ett annat argument som förs fram av M och C är att hemservering är ett sätt för personer att slippa trängsel på Systembolaget. Det må vara lovvärt att undvika trängsel men faktum är att Systembolaget redan erbjuder hemleverans. Precis som det går att få varor hemkörda från de flesta livsmedelskedjorna går det lika enkelt att beställa Systembolagets varor på nätet och få levererade till dörren.

När allt kommer till kritan är hela det här förslaget bara ett sätt att använda den mycket allvarliga kris som pandemin har försatt hela världen i som ett svepskäl för att avskaffa Systembolagets försäljningsmonopol.

Det är fritt fram för politiska krafter att debattera monopolet. Men var öppen med att det är därför förslaget läggs. Och fokusera först på åtgärder som på riktigt hjälper det lokala näringslivet. Ett rikt och varierat restaurangutbud är en central del av Malmö som stad för besök och upplevelser. Kommunen har tagit till de kraftfulla stödåtgärder som en kommun kan genomföra. Vi gör gärna mer och fortsätter dialogen med krögare och fackförbund.

 

Sedat Arif (S)

Kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst i Malmö