Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemkörning av alkohol ger falska förhoppningar

Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst i Malmö.
Foto: PETER KROON

Restauranglivet har en framträdande betydelse för Malmö. Därför fortsätter vår dialog med restauranger, fack och anställda om vad vi mer kan göra för att stötta, skriver kommunalrådet Sedat Arif (S) i en replik till Malmömoderaternas Torbjörn Tegnhammar och Helena Nanne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Moderaterna förstärker med sin replik på Kvällsposten Debatt den oro jag uttryckte i min första debattartikel. Förslaget om hemservering av alkohol är ett slag i luften som föder falska förhoppningar för en pressad bransch.

Länsstyrelsen hade slagit fast att upplägget var olagligt. Ändå krävde Moderaterna att Malmö stad skulle ge tillstånd för tjänsten utan att vi som fattar beslut hade ett sakligt underlag. Det är anmärkningsvärt. 

Malmömoderaterna målade upp bilden av att hämtmat kunde kompletteras med en flaska vin. Det är ohederligt att påskina något sådant. Nu meddelar Socialdepartementet att upplägget inte rimmar med alkohollagen. ”Tillståndshavaren eller serveringsansvarig person är skyldig att ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på serveringsstället under hela serveringstiden”, meddelar departementet. Sanktioner mot kommunen kan införas.

Pandemin är skoningslös. De restriktioner som behövts sättas in för att förhindra vidare smittspridning går långt bortom vad de flesta av oss har upplevt. Många måste fortfarande ta sig till och från sin arbetsplats. I övrigt är det glest mellan rörelserna på stadens gator.

Inne på serveringarna är effekten ännu tydligare. I lokaler där gäster tidigare tvingades förbli stående för att få plats, gapar nu stolar och bord tomma. På vissa ställen är det nästan så att det ekar när glas och tallrikar sätts på bordet.

Restauranglivet har en framträdande betydelse för Malmö. Det gäller både för oss som bor här men också för hur väl staden lyckas locka besökare från övriga regionen, andra delar av landet och från andra länder. Matutbudet är omtalat. Många, inte minst unga och personer som är nya i landet, arbetar i branschen, men under det senaste året har var femte restauranganställd förlorat sitt jobb.

Den svåra prövningen är att intäkterna sjunkit kraftigt samtidigt som många av utgifterna består. Inte minst de senaste dagarna har den tagit sitt pris. Flera anrika serveringar tvingas lägga ned efter att ha funnits i decennier.

Det som på riktigt gör skillnad för företag i en sådan kris är stöd som sparar pengar omgående. Regeringen med samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet har beslutat om omfattande åtgärder som korttidspermittering, anstånd med skatteinbetalningar, omställningsstöd och omsättningsstöd. 

En kommun har inte lika stora möjligheter att påverka. Vi i Malmös kommunledning har underlättat med det som är av mest akut betydelse:

• Ingen restaurang behöver betala hyra för sin uteservering i år. Den hyra som har betalats kommer att återbetalas av kommunen.

• Ingen restaurang behöver betala någon avgift för den alkoholtillsyn som branschen är del av.

Dessa åtgärder ger omedelbar effekt och kan lätta den ekonomiska pressen något. Kommunledningen har gjort mer för att underlätta, såsom möjlighet till utökad yta för sina uteserveringar, möjlighet till avhämtning av takeaway-mat utomhus och fler sommargator med gatuserveringar. Förutom det så har omfattande stöd till kultur- och föreningslivet beslutats, som också har stor betydelse för att Malmöborna ska trivas i sin stad.

Vår dialog med restauranger, fack och anställda fortsätter om vad vi mer kan göra.


Sedat Arif (S)

Kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst i Malmö