Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helsingborgs äldre kan inte vänta på höjd kvalitet

Lena Östholm Munkberg (MP), ledamot vård och omsorgsnämnden i Helsingborg.Foto: PRESSBILD

Lägg den politiska kraften på att öka resurser och kvalitet, inte på nya omorganisationer, skriver Lena Östholm Munkberg (MP) i en replik till Kristdemokraterna och Moderaterna i Helsingborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Helsingborg sätter alliansen och SD ekonomi före kvalitet, men bra vård kostar. Äldre personer på vårdboende värderades 2019 i genomsnitt cirka 35 procent högre i riket än i Helsingborg. Hur fort ska personalen på stadens boenden springa för att räcka till? 

Vid senaste Vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg beslutades om en extern utredning av olika driftsformer för vårdboende. I samma ärende stod återkommunalisering av Bergalidens vårdboende, Attendo, och förlängning av Vardagas avtal om vårdboendena Pålsjö Park och Jordbodalen. 

Medias fokus riktades självklart mot Bergaliden, Attendo. Här överskuggades ett viktigt ärende, utredningen av framtidens driftsformer för vårdboende. Ett uppdrag som förbryllar; ”att upphandla en extern utredning för att ta fram en konsekvensanalys för olika driftsformer för vårdboende utifrån ekonomi, kundens valfrihet, organisation och hur nämnden kan följa upp/säkerställa kvaliteten i verksamheten”. 

En god kvalitet kan rimligtvis inte skapas enbart genom uppföljning. För Miljöpartiet är det självklart att både kvalitet och interna samt externa driftsformer ska ingå, men det passade inte alliansen och SD. Framtidens drift av stadens vårdboenden ligger nu i händerna på alliansen. Dagens låga satsning på äldreomsorgen i Helsingborg kan spåras till 2000- talets början. Den negativa skillnaden har successivt ökat sedan 2013.

Kolada, en databas för uppföljning, analys och jämförelser av offentliga verksamheter visar att kostnaden för vårdboende per invånare 80 år och äldre under 2019 låg på cirka 105 000 kronor i Helsingborg, rikets genomsnitt och jämförbara städer som Lund och Örebro låg på cirka 140 000 kronor medan den högsta kostnaden låg på cirka 165 000 kronor.

Äldreomsorgens största utgift är löner. År 2019 i Helsingborg låg andelen äldre på vårdboende på cirka 3,6 per personal på vardagar och på 4,2 på helger, i Lund och Örebro låg de på cirka 3 per personal på vardagar och på 3,7 på helger. En sjuksköterska i Helsingborg hade cirka 25 patienter på vardagar och 300 på helgen, medan en sjuksköterska i Lund och Örebro hade cirka 20 patienter på vardagar och 150 på helgen. Ska Helsingborg hålla en jämförbar trygg, säker äldreomsorg med en sjukvård av kvalitet krävs ökat stöd av kvalificerad personal.

För Miljöpartiet är andel personal, sjukvårdskompetens och andelen demensplatser viktiga faktorer för att uppnå kvalitet. Det vi ser i dag är oroväckande. Lägg i stället tiden på att öka resurser och kvalitet, inte på nya omorganisationer. Tiden håller på att rinna ut för alliansen. Stadens äldre kan inte vänta och personalen kan inte springa fortare.   

 

Lena Östholm Munkberg (MP) 

Ledamot vård och omsorgsnämnden i Helsingborg