Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellre ”hej” än ett hägn mellan nordiska vänner

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDERIK JEDLID
Foto: PRESSBILD

Köpenhamn blir en mindre attraktiv metropol utan en välfungerande Öresundsintegration, skriver Centerpartiets Niels Paarup-Petersen och Sofie Carsten Nielsen vid Radikale Venstre i Danmark. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Till sommaren har Öresundsförbindelsen varit öppen i 20 år. Det har varit två årtionden med ris och ros, upp- och nedgångar och storpolitik. Men oavsett vad man tycker om förbindelsen är en sak helt säker: Den har förandrat både Skåne och Köpenhamn med omnejd.

 

Det är svenskar som under normala tider gör Kastrup till Nordens största flygplats. Cirka var tredje resa till och från Kastrup görs av svenskar. Svenskar bidrar till att göra danskt näringsliv starkt och till att göra Köpenhamn till en relevant plats för nordiska huvudkontor. Ett starkt Köpenhamn är helt enkelt beroende av Skåne och Sydsverige.

 

Men gång på gång har de senaste åren sett kraftiga begränsningar på möjligheten att resa fritt över Öresund. Det håller helt enkelt inte i längden om vi vill ha en stark region som kan konkurrera med andra storstadsområden i Europa om talanger, investeringar och infrastruktur. 

 

Köpenhamn blir en mindre attraktiv metropol utan en välfungerande Öresundsintegration. Och Skåne och hennes invånare tappar kontakten med de tusentals jobb och investeringsmöjligheter som är en konsekvens av närheten till Köpenhamn. Samtidigt förlorar regionen stora kompetenscenter och utvecklingsmöjligheter.

 

I dag är reglerna för att komma över gränsen inte alls enkla att förstå.

 

Danska singlar kan ta sig omkring i Köpenhamn för att hitta en date. Och danskar kan åka till Malmö och handla och fika på cafeer. Men bor man i Sverige begränsas tillgången till ens arbetsplats i Danmark eller ens möjligheter att besöka sin familj i Danmark. Dessutom går det färre tåg över Öresund, så folk har stått närmare varandra än vad de borde under rådande omständigheter. Det är svårt att se att den kombinationen skulle vara baserat på hänsyn till medborgarnas hälsa.

 

Vi vet mycket väl att det finns partier som har som utgångspunkt att strategier som stänger gränser per definition är bra strategier. Men vill man hålla igång ekonomierna måste vi hitta en bättre balans snarast möjligt. 

 

När Danmark stängde gränserna var det inte ett beslut baserat på hälsomyndigheternas rekommendationer. Men nu krävs plötsligt en rekommendation från hälsomyndigheterna för att öppna upp igen. Hur hänger det ihop? Det borde vara rimligt att kräva mer stringens när man stänger ett land.

 

Men finns det inte goda skäl för danskarna att vara rädda för smittspridning från Sverige? Nej, inte generellt. Skåne har haft mindre smittspridning än Danmark. I Skåne infördes tidigt besöksförbud på äldreboenden. Det verkar ha gjort stor skillnad.

 

Vi hoppas så klart att så få människor som möjligt dör av corona, oavsett om det är danskar eller svenskar. Men att uteslutande se på hur många som hittills dött på nationell nivå ger inte hela bilden. Inte bara för att utvecklingen i olika länder fortfarande kan förändras och för att olika delar av länderna kan ha drabbats olika. Men även för att man måste titta på hur samhället i helhet påverkas.

 

Det gäller till exempel näringslivet och utbildningsområdet. Båda är djupt beroende av samarbeten och partnerskap med andra länder. Och av samarbetet inom nordiska länderna mest av allt. Därför är det avgörande att hålla fast vid samarbetet i Norden och respekten för våra grannländer. Och har man respekt för varandra så pratar man med varandra om de problem som finns. 

 

Därför måste de nordiska länderna i större omfattning samarbeta och prata med varandra kring arbetet mot corona. Annars riskerar vi att karantäner och andra insatser inte bara tar kraft från coronaviruset men även från våra ekonomier och politiska möjligheter.

 

Nu är det upp till våra nordiska regeringar att prata med varandra innan de skapar fler gränshinder. Och gärna i en öppen dialog, så att andra kan vara med. Det skulle göra oss tryggare som medborgare i Öresundsregionen och som parlamentariker. 

 

Vi fortsätter arbeta för en bättre kommunikation mellan Danmark och Sverige. För vi vet att vi alltid kommer längre med ett hej än med ett hägn mellan vänner. 

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot från Malmö

 

Sofie Carsten Nielsen (Radikale Venstre)

Folketingsledamot i Danmark