Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellre brandstationer än konferenser om jämställdhet

Det är helt orimligt att lägga ner brandstationen i Burlöv när kommunen växer och förtätas, skriver SD-politikerna Rickard Åhman-Persson, Christer Swahn och Nima Gholam Ali Pour. På bilden: Räddningstjänst Syd släcker bilbrand i Lund i juli 2019.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rickard Åhman-Persson (SD), ledamot i Räddningstjänsten Syds direktion.Foto: PETER KROON / PRESSBILD
Christer Swahn (SD), 2:e vice-ordförande i Burlövs kommunfullmäktige.Foto: Studio e / PRESSBILD
Nima Gholam Ali Pour (SD), ersättare i Räddningstjänsten Syds direktion.Foto: PRESSBILD

En brandstation är en del av den service som alla ska kunna förvänta sig av det offentliga. Burlöv ska ha en brandstation. Intäkterna till Räddningstjänsten Syd måste öka i takt med befolkningsökningen, skriver flera SD-politiker i Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I samband med covid-19 har alla partier lyft vikten av krisberedskap. Det är en diskussion som Sverigedemokraterna under lång tid efterfrågat. Samtidigt som denna viktiga diskussion om krisberedskap pågår, agerar andra partier precis som de alltid har gjort. Den 12 juni beslutade Räddningstjänsten Syds direktion att tillsätta ett uppdrag för att granska konsekvenserna om en nedläggning av brandstationen i Burlöv. Uppdraget är i grunden ett inriktningsbeslut att lägga ner Burlövs brandstation för att göra besparingar. SD var det enda partiet som yrkade avslag på detta beslut.  

 

Burlöv är den kommun som under 2019 växte mest befolkningsmässigt i hela Sverige. Kommunen förtätas och Räddningstjänsten Syd ser en trend i att antalet larm ökar inom kommunen. I underlaget kan man också läsa att upplevelsen av trygghet för Burlövsborna kan påverkas negativt om brandstationen avvecklas. 

 

Nedläggningen av Burlövs brandstation skulle även lägga en större belastning på andra brandstationer inom Räddningstjänsten Syds geografiska område. Vid en nedläggning skulle de larm som Burlöv i nuläget larmas till hanteras av andra resurser, framför allt brandstationerna Malmö Centrum, Jägersro, Lund och Löddeköpinge.

 

Orsaken till en eventuell nedläggning av Burlövs brandstation är helt och hållet ekonomisk. Det är helt orimligt ur ett samhällsskyddsperspektiv att lägga ner en brandstation när Burlöv växer och förtätas. 

 

En brandstation är en del av den service som alla ska kunna förvänta sig av det offentliga. SD anser att Burlöv även fortsättningsvis ska ha en brandstation. Det är barockt att med lärdomarna av covid-19 och Sveriges brist på krisberedskap börja avveckla brandstationer. 

 

Anledningen till att det behöver göras besparingar inom Räddningstjänsten Syd är att medlemsavgifterna är för låga för att täcka kommunalförbundets kostnader. De fem medlemskommunerna betalar in tillsammans cirka 295 miljoner kronor i medlemsavgifter under 2020, vilket kommer resultera i ett underskott på 14,4 miljoner.

 

Det är anmärkningsvärt att fem kommuner, varav en är Sveriges tredje största stad och har skatteintäkter på cirka 14 miljarder kronor, inte kan täcka ett underskott på 14,4 miljoner. Många av medlemskommunerna finansierar verksamheter som inte ens är lagstadgade. Kulturstödet i Malmö uppgår till 75 miljoner kronor, en kostnad som är fem gånger högre än Räddningstjänsten Syds underskott. Olika former av kulturstöd finns i alla medlemskommuner. En mindre del av de kommunala medel som är avsatta för kulturstödet i medlemskommunerna skulle kunna täcka hela räddningstjänstens underskott. Kulturstöd är ett av många exempel på verksamheter som tyvärr prioriteras framför en fungerande räddningstjänst. 

 

Sverigedemokraterna kommer fortsatt att vara kritiska mot verksamhet inom Räddningstjänsten Syd som inte ägnar sig åt grunduppdraget. Exempel på sådana verksamheter är konferenser för att främja mångfald och jämställdhet, deltagande i Pride-parader och integrationsinsatser.

 

Däremot är det uppenbart att intäkterna till Räddningstjänsten Syd måste öka i takt med befolkningsökningen och nya utmaningar som uppstår. Det handlar om befolkningsökning och förtätning, men också om att antalet larm i Malmö förknippade med sprängningar har blivit allt vanligare de senaste åren. 

 

I medierna har det framkommit att Burlöv, Lund och Kävlinge är några av de kommuner som motsätter sig höjd medlemsavgift. SD i Burlöv meddelar nu tillsammans med partiets representanter i direktionen att vi kommer verka för en höjd medlemsavgift för att Burlövsborna ska kunna behålla sin brandstation, men också för att undvika framtida besparingar inom Räddningstjänsten Syd.

 

Vi måste bli fler politiker, i fler kommuner, från fler partier som tillsammans verkar för att vi får en räddningstjänst som är förberedd när det som inte ska hända, ändå händer.

 

Rickard Åhman-Persson (SD)

Ledamot i Räddningstjänsten Syds direktion 

 

Christer Swahn (SD)

2:e vice-ordförande i Burlövs kommunfullmäktige

 

Nima Gholam Ali Pour (SD)

Ersättare i Räddningstjänsten Syds direktion