Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har S och MP gett upp på Malmö?

Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö.
Foto: Pressbild

Socialdemokraterna i regeringen och i Malmö har fullständigt kapitulerat inför våldet i Malmö. Det behövs ett nytt ledarskap för Malmö och politiker som vågar ta ansvar, skriver Malmöcenterns Niels Paarup-Petersen. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Medan en månadslång mord- och våldtäktsvåg har pågått i Malmö har inrikesminister Anders Ygeman (S) varit tyst. Nu har han äntligen börjat prata om problemen. Och vad säger han då? Att situationen i Malmö är under kontroll. Ja. Ygeman menar på allvar att polisen har situationen under kontroll i Malmö. Det är så verklighetsfrånvänt att man häpnar. Och Ygemans enda insats är att hitta ett datum att komma till Malmö och mötas med kommunstyrelsen. Om en månad.


Det är otroligt provocerande. Är det allt Malmöborna kan förvänta sig av landets ansvariga statsråd? Vi kan inte vänta månader på att allvaret går upp för inrikesministern. Ygeman kan ge polisen mer resurser och kräva förändringar inom organisationen. Tyvärr har Ygeman gjort klart att han varken vill avkräva ansvar av rikspolischefen eller själv ta ansvar för dagens ohållbara situation i Malmö. Men som Malmöbor måste vi kunna kräva av landets högsta ledning att de tar ansvar och agerar när rättssamhället har kapitulerat i delar av Malmö. 

Det dock inte bara ministrar som måste agera. Enligt kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är polisens situation "ett stort orosmoment”. Men vad satsar S och MP i Malmö då på Malmöbornas trygghet? I budgeten satsas 4 miljoner till ”systematiskt trygghetsarbete". Det är allt.

För varje ny krona som Socialdemokraterna och Miljöpartiet satsar i årets budget går bara en tredjedel av ett öre till att öka tryggheten i Malmö. Det är så lite att det inte går att ta seriöst när Malmöbor skjuts på öppen gata.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har makten både i Malmö och i regeringen. Malmöborna måste kunna kräva mer av våra ledande politiker än tomma ord när nästan varje vecka för med sig ett nytt mord i vår stad. 


Centerpartiet i Malmö har redan lagt förslag på finansiering av fler kommunala ordningsvakter och jag har daglig kontakt med våra representanter i riksdagen. Centerpartiet har pressat på regeringen för att skärpa straffet för vapenbrott och för att få fler poliser. På måndag ska jag och Centerpartiets rättspolitiska talesperson diskutera fler insatser för att öka tryggheten i Malmö.

Det är dags för de rödgröna på alla politiska nivåer att visa ledarskap och bidra till att lösa Malmös problem, de akuta som de långsiktiga. Malmö kan inte vänta. 


Niels Paarup-Petersen (C)

Gruppledare, Centerpartiet i Malmö