Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har alliansen ens varit i den skånska sjukvården?

Carina Svensson (S), regionråd och 2:e viceordförande i sjukhusstyrelse SUS i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
De anställda är sjukvårdens mest värdefulla resurs och måste ges bättre förutsättningar, skriver Carina Svensson (S).Foto: JOHAN NILSSON/TT

Ingen ska riskera sin egen hälsa när de arbetar för att ge skåningarna en god vård. Region Skånes sjukvård behöver fler anställda. Utan skattehöjning finns inte resurser nog att matcha ambitionsnivån vare sig i primärvården eller i sjukvården i stort, skriver Carina Svensson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter höstens val tog alliansen åter över styret av Region Skåne. Då hade vi socialdemokrater haft ansvaret i fyra år. Under dessa fyra år lyckades vi åtgärda många av de problem som det förra moderatledda styret lämnade efter sig. Antalet anställda i skånsk sjukvård ökade med över 2 000 och kvaliteten steg från att 2013 ha rankats som sämst i landet till att i slutet av vår mandatperiod rankas till över rikssnittet. Mycket återstod förstås att göra, men nu befarar vi att sjukvården åter står inför samma stålbad som förra gången alliansen styrde. 

 

Tidigare i somras antog regionfullmäktige alliansens budget. Den präglas av en ambition, som vi delar, nämligen att öka anslagen till primärvården. Problemet är att utan skattehöjning finns inte resurser nog att matcha ambitionsnivån vare sig i primärvården eller i sjukvården i stort. Därför föreslog vi en skattehöjning. 

 

Alliansen väljer däremot att ta pengar från sjukhusen för att finansiera satsningen i primärvården. Medan primärvården i praktiken kompenseras, får sjukhusen inga resurser för att möta de ökande behoven som följer av att befolkningen växer och blir äldre. Alliansen har förvisso något de kallar ”incitamentspeng” som de försökt sälja in som något liknande, men denna är bara en bråkdel så stor. Vidare får den tekniktunga sjukhusvården bara hälften så mycket resurser för medicinsk och teknisk utveckling som normalt. Ovanpå detta läggs på hela sjukvårdssektorn ett orealistiskt besparingskrav som uppgår till nästan 750 miljoner kronor. Det motsvarar lönekostnaderna för 1 200 anställda. 

 

Det finns nu fler skåningar än någonsin och vi kommer att fortsätta bli fler. Förra året växte Skånes befolkning med drygt 17 000 personer. Medellivslängden ökar stadigt, vi blir allt äldre. Det är förstås en positiv utveckling, men det förutsätter att sjukvården byggs ut i samma takt. Större befolkning och fler äldre innebär att efterfrågan på sjukvård ökar. Detta är ingen åsikt utan den verklighet som vi måste förhålla oss till. Vården måste därför åtminstone få resurser som gör möjligt för sjukvårdens anställda och verksamheterna i stort att bedriva vård på samma nivå som i dag. Det är därför man normalt i budgetar gör så kallad uppräkning för demografiökning. Det betyder att sjukvården får ett tillskott som motsvarar den ökande efterfrågan på sjukvård när befolkningen växer och blir äldre. Eller annorlunda uttryckt: Det krävs mer personal för att ta hand om fler sjuka. 

 

Utan denna ”uppräkning” i budgeten förväntas varje anställd ta hand om fler patienter, springa snabbare, arbeta hårdare. Men därutöver ska sjukvården alltså också spara nästan 750 miljoner kronor nästa år. Det är svårt att se att det är möjligt utan uppsägningar eller minskning av antalet anställda. Ibland undrar man om dessa allianspolitiker alls varit i sjukvården. Den behöver fler anställda, inte färre. 

 

I stället får sjukvårdens anställda höra av allianspolitikerna att de ska hitta ”nya” och ”innovativa” sätt att arbeta på. Självfallet kan organisationer och arbetsformer alltid utvecklas, men tjusiga ord ändrar inte det faktum som följer av alliansens budget för nästa år: Stora besparingar ska genomföras, samtidigt som behoven ökar och resultaten ska förbättras.

 

Det är en ekvation som inte går ihop. Ingen ska riskera sin egen hälsa när de arbetar för att ge skåningarna en god vård och möjlighet till ett bra åldrande.

 

För oss socialdemokrater är det självklara svaret: Ni ska ha fler kolleger som delar på arbetet och ni ska ha tillgång till den senaste tekniken.

 

De anställda är sjukvårdens mest värdefulla resurs och måste ges bättre förutsättningar. Den nu beslutade budgeten ger inte ens möjlighet att upprätthålla samma kvalitet och tillgänglighet som i dag. Det blir undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och andra vårdarbetare som kommer att hamna i kläm mellan patienternas behov och alliansens besparingskrav.

 

Carina Svensson (S)

Regionråd och 2:e viceordförande i sjukhusstyrelse SUS i Region Skåne