Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Halmstad bör få ny polishögskola

Hans Hoff (S), riksdagsledamot från Halland.
Foto: KARLBERG MEDIA AB

Samordna en ny polishögskola i Halmstad med Försvarsmakten, skriver S-riksdagsledamoten Hans Hoff.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Regeringen gör nu en stor satsning på polisen. De kommande åren ska antalet polisanställda öka med 10 000. Orsaken till denna satsning på ökad trygghet är flera. Den viktigaste orsaken är att polisens resurser i dag inte räcker till. Vi har under flera år sett en ökad gängkriminalitet och en organiserad brottlighet som måste bekämpas med alla medel samhället förfogar över. Till detta kommer risken för ytterligare terrordåd i Sverige.


För att lyckas öka antalet poliser ska två nya polishögskolor startas. En i Malmö och en i Västsverige. På västkusten finns flera högskoleorter som är intresserade. Den självklara orten borde vara Halmstad. En etablering i Halmstad kan samordnas med Försvarsmakten vilket gör att investeringskostnaderna blir låga och att utbildningen snabbt kan komma igång. Att högskolans nya rektor tidigare varit rektor för Linnéuniversitetet, som har en väletablerad polisutbildning, gör att det finns goda förutsättningar för en hög kvalitet från start. 


Högskolan i Halmstad har god kompetens inom en rad områden som är aktuella i polisutbildningen. Av mycket stor betydelse är att Sveriges enda högre utbildning i IT-forensik är placerad vid högskolan. IT-forensik är ett av polisens viktigaste verktyg för utredningar av brott där mobiltelefon, dator eller digital kommunikation används. Till hösten startar även ett internationellt magisterprogram i nätverksforensik vid Halmstads högskola. De två utbildningarna är unika i Sverige och kunskaper inom dessa områden är av enormt stor betydelse i det moderna och framtida polisarbetet. 


Halmstad är dessutom en av de mest attraktiva kommunerna i Sverige att bo och verka i. Det bör ha stor betydelse då över 100 utbildningsplatser står tomma på landets polishögskolor i dagsläget. 


Halland har aldrig tidigare, vad jag vet, ställt krav eller starka önskemål på regeringar att det skall ske etableringar av statliga verksamheter i Halland. Kanske är det därför som Halland i dag har minst antal statliga jobb i hela Sverige i relation till befolkningen. Från Socialdemokraterna i Hallands sida hoppas vi på ändring av det nu när Halland tydligt visar intresse för en polishögskola.


När beslut fattas om var de nya polisutbildningarna ska placeras utgår jag ifrån att regeringen och polismyndigheten förutsättningslöst väger in de ekonomiska och kompetensmässiga argumenten samt det faktum att Halmstad är en mycket attraktiv ort att studera på. Det borde medföra att en ny polishögskola placeras i Halmstad. 


Hans Hoff (S)

Riksdagsledamot

Halland