Hans Hoff (S), riksdagsledamot från Halland. Foto: KARLBERG MEDIA AB
Hans Hoff (S), riksdagsledamot från Halland. Foto: KARLBERG MEDIA AB

Halmstad bör få ny polishögskola

Publicerad

Samordna en ny polishögskola i Halmstad med Försvarsmakten, skriver S-riksdagsledamoten Hans Hoff.

Regeringen gör nu en stor satsning på polisen. De kommande åren ska antalet polisanställda öka med 10 000. Orsaken till denna satsning på ökad trygghet är flera. Den viktigaste orsaken är att polisens resurser i dag inte räcker till. Vi har under flera år sett en ökad gängkriminalitet och en organiserad brottlighet som måste bekämpas med alla medel samhället förfogar över. Till detta kommer risken för ytterligare terrordåd i Sverige.

 

För att lyckas öka antalet poliser ska två nya polishögskolor startas. En i Malmö och en i Västsverige. På västkusten finns flera högskoleorter som är intresserade. Den självklara orten borde vara Halmstad. En etablering i Halmstad kan samordnas med Försvarsmakten vilket gör att investeringskostnaderna blir låga och att utbildningen snabbt kan komma igång. Att högskolans nya rektor tidigare varit rektor för Linnéuniversitetet, som har en väletablerad polisutbildning, gör att det finns goda förutsättningar för en hög kvalitet från start. 

 

Högskolan i Halmstad har god kompetens inom en rad områden som är aktuella i polisutbildningen. Av mycket stor betydelse är att Sveriges enda högre utbildning i IT-forensik är placerad vid högskolan. IT-forensik är ett av polisens viktigaste verktyg för utredningar av brott där mobiltelefon, dator eller digital kommunikation används. Till hösten startar även ett internationellt magisterprogram i nätverksforensik vid Halmstads högskola. De två utbildningarna är unika i Sverige och kunskaper inom dessa områden är av enormt stor betydelse i det moderna och framtida polisarbetet. 

 

Halmstad är dessutom en av de mest attraktiva kommunerna i Sverige att bo och verka i. Det bör ha stor betydelse då över 100 utbildningsplatser står tomma på landets polishögskolor i dagsläget. 

 

Halland har aldrig tidigare, vad jag vet, ställt krav eller starka önskemål på regeringar att det skall ske etableringar av statliga verksamheter i Halland. Kanske är det därför som Halland i dag har minst antal statliga jobb i hela Sverige i relation till befolkningen. Från Socialdemokraterna i Hallands sida hoppas vi på ändring av det nu när Halland tydligt visar intresse för en polishögskola.

 

När beslut fattas om var de nya polisutbildningarna ska placeras utgår jag ifrån att regeringen och polismyndigheten förutsättningslöst väger in de ekonomiska och kompetensmässiga argumenten samt det faktum att Halmstad är en mycket attraktiv ort att studera på. Det borde medföra att en ny polishögskola placeras i Halmstad. 

 

Hans Hoff (S)

Riksdagsledamot

Halland

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

MEST LÄST PÅ KVP DEBATT I DAG