Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll ihop, på två meters avstånd!

I dag är det svårt att veta vad notan för Coronaviruset slutar på, men vi vill att sjukvården i Skåne ska veta att det finns tillräckliga ekonomiska resurser, skriver Anna Mannfalk.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Anna Mannfalk (M), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne.Foto: PRESSBILD

För mig som överlevde tsunamin 2004 infann sig en viktig lärdom. Att ha en uppgift var ett sätt att hantera oron och få kontroll över läget. Det allra viktigaste just nu är att minimera smittan. I det arbetet måste alla hjälpas åt, skriver regionpolitikern Anna Mannfalk (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vårt samhälle befinner sig i krisläge. Graden av kris debatteras livligt, men vi kan nog vara överens om att de senaste dagarnas utveckling är något som kommer att återfinnas i våra historieböcker tillsammans med exempelvis tsunamin 2004, 11 september-attentaten och Estonias förlisning. Länder sluter sig, skolor och arbetsplatser stängs och ekonomin gungar.

 

Kriser plockar fram det vackraste och det fulaste i den mänskliga naturen. I medier läser vi om hur personer med asiatiskt utseende trakasseras och hur föräldrar, med sina barns bästa för ögonen, exkluderar andra barn på ett sätt som inte skulle ske normalt och inte är acceptabelt. ”När känslorna styr går vettet hem” sa man förr, och nu ser vi kloka människor agera på märkligt sätt. 

 

Samtidigt värms mitt hjärta av alla goda initiativ som kanske inte når ut på samma sätt. Facebook-grupper som erbjuder hjälp med att handla åt personer i ensamhushåll som är isolerade. Andra som förmedlar spel, böcker och leksaker till de som sitter i karantän.

 

Jag var själv, tillsammans med min familj, i thailändska Khao Lak när tsunamin kom i december 2004. Vi är tacksamma för att vi överlevde och känner medkänsla för alla som drabbades. I den aktuella krisen formades snabbt ett samarbete mellan oss ”överlevare”, turister och thailändare tillsammans. Att ha en uppgift och att hjälpa andra var, för mig, ett sätt att hantera min egen oro och få någon sorts kontroll över situationen. Att i det läget misstro mina medmänniskor och skapa konflikter hade bara ökat min egen stress.

 

Med den lärdomen vill jag uppmana alla att se till att Corona-viruset inte får så split mellan människor. De flesta av oss kommer knappt att märka att vi blir sjuka, men vi kan smitta gamla och sjuka som inte kommer lika lätt undan sjukdomen. Ta hand om varandra - på två meters avstånd. Låt förnuftet styra i så stor utsträckning som du kan. 

 

I min roll som hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande i Region Skåne följer jag nära den skånska vårdens arbete med att begränsa, spåra och behandla människor som smittats av Coronaviruset. Jag och mina kolleger i regionledningen har fått täta uppdateringar om Coronaviruset och dess spridning ända sedan det första fallet upptäcktes i Kina. Min bedömning är att vården hanterar denna svåra uppgift på allra bästa sätt. Nya lösningar, som provtagning av människor som misstänks vara smittade i särskilda tält och provtagning av patienter i deras bilar, kom snabbt på plats. Detta minimerar kontakten mellan smittade och friska patienter. Smittspårningen har fungerat väl. 

 

Det allra viktigaste just nu är att minimera smittan. I det arbetet måste alla hjälpas åt. I Region Skåne har vi beslutat att alla möten och resor som inte är absolut nödvändiga ska ställas in eller skjutas på framtiden. Likaså avråder vi alla anställda att avstå från utbildningar och konferenser. Beslutet rör 35 000 anställda i regionen och gäller under mars och april.  

 

Personalen gör ett fantastiskt arbete, men självklart utsätts alla anställda och hela sjukvården för svåra påfrestningar nu. Coronaviruset kommer också att leda till ekonomiska konsekvenser för sjukvården. Därför fattade vi i förra veckan beslutet att skjuta till extra pengar för att säkerställa bekämpandet av viruset. I dag är det svårt att veta vad notan slutar på, men vi vill att sjukvården ska veta att det finns tillräckliga ekonomiska resurser. Kostnaderna för Coronaviruset ska inte heller drabba annan vård som utförs i Skåne.

 

I dag kan vi inte med säkerhet veta vilka konsekvenser Coronaviruset får – men vi vet vad vi kan göra för att begränsa smittan. Låt oss gemensamt ta ansvar för att göra det vi kan för att begränsa smittspridningen: Undvik stora folksamlingar och resor, tvätta händerna, avstå från kindpussar, kramar och handskakningar, stanna hemma. Låt oss inte glömma människor i vår närhet – grannar, släktingar, vänner – som kan behöva hjälp med att handla eller ta ut hunden, eller bara en pratstund. I tider av oro kan ensamhet bli mycket påfrestande. Vi hjälps åt, men vi gör det med minst två meters avstånd mellan varandra. 

 

Anna Mannfalk (M)

Förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne