Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll ihop neuropsykiatrin för patienternas skull

Jon Davidsson, psykiatrisjuksköterska, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, Förvaltning Psykiatri och Habilitering, Region Skåne.Foto: PRIVAT
Joakim Fribyter, psykolog, facklig företrädare för psykologförbundet, Förvaltning Psykiatri och Habilitering, Region Skåne.Foto: PRIVAT
Anna-Lena Hansson, psykolog, facklig företrädare för psykologförbundet, BUP Skåne.Foto: PRIVAT

Vi behöver ha en mer nyanserad bild av vad psykisk ohälsa är och vad resurserna behövs till, skriver Jon Davidsson, Joakim Fribyter och Anna-Lena Hansson i en replik till allians i Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Behövs det verkligen fler aktörer för neuropsykiatriska utredningar? Fyra regionala företrädare för alliansen argumenterar på Kvällsposten Debatt för att det behövs. Vi håller inte med.

Forskningen är glasklar över att det sker en överdiagnostisering av neuropsykiatriska tillstånd. Vi behöver ta krafttag och strama upp denna utveckling, där psykiatrisk diagnostisering ibland ses som lösning på samhällsproblem. Vi behöver ha en mer nyanserad bild av vad psykisk ohälsa är och vad resurserna behövs till.

Det har skett en kraftig besparing på hela psykiatrin för både barn och vuxna. Det var i efterförloppet av minskade anslag som köer uppstod. De långa köerna till neuropsykiatriska utredningar för både barn och vuxna inom psykiatrin är nu borta. Köerna har betats av genom flertalet åtgärder, till exempel har verksamheterna utvecklat sina arbetssätt. Det viktiga är att låta det arbetet få fortsätta, med fokus på att hjälpa patienterna med det som de har behov av. 

Patienter med neuropsykiatriska tillstånd har mycket ofta andra psykiatriska diagnoser, till exempel ångest eller depression. Självklart uppstår svårigheter med flera aktörer, då behandling ska delas upp mellan BUP och en privat klinik, trots att problemen är sammanflätade. Vid en upphandling av neuropsykiatri blir vårdkedjan uppbruten, vilket minskar det samlade patientansvaret. Det blir svårare för patienter och deras familjer att veta till vem de ska vända sig. Besöken sprids hos olika vårdgivare, vid olika tillfällen, som dessutom kan vara i olika städer. Det blir svårare för patienter och deras familjer att veta till vem de ska vända sig.

Barn och vuxna som kommer till psykiatrin efterfrågar förståelse för sina problem och hjälp att hitta framkomliga vägar. Det är viktigt att detta sker ur bred synvinkel och med en öppen frågeställning, så att vi minskar risken för feldiagnostisering av neuropsykiatriska tillstånd. Vi önskar se en organisation som stöder en sammanhållen psykiatrisk vård med helhetssyn på patienten och inte som förslaget med fristående utredning och behandling bara av neuropsykiatriska tillstånd.  

 

Jon Davidsson

Psykiatrisjuksköterska, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, Förvaltning Psykiatri och Habilitering, Region Skåne

 

Joakim Fribyter

Psykolog, facklig företrädare för psykologförbundet, Förvaltning Psykiatri och Habilitering, Region Skåne

 

Anna-Lena Hansson

Psykolog, facklig företrädare för psykologförbundet, BUP Skåne