Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll avstånd, håll ut och håll i

I nordvästra Skåne och inte minst i Helsingborg har vi sett höga siffror på smittspridning och drabbade som tvingats söka och få akut- och intensivvård, skriver Anders Lundström (KD) och Maria Berglund (KD).Foto: NIKLAS LAURIN
Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för Helsingborgs Lasarett.Foto: PRESSBILD
Maria Berglund (KD), ordförande för Ängelholms sjukhus.Foto: PRESSBILD

Om vi inte följer de råd som finns så kommer sommaren att bli tuff för våra anställda vid Helsingborgs Lasarett och Ängelholms sjukhus. Genom att följa råden kan vi underlätta för personalen i denna svåra tid, skriver Anders Lundström (KD) och Maria Berglund (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nordvästra Skåne lockar varje år mängder av turister från när och fjärran, framför allt sommartid. Klimatet är gynnsamt, avstånden lagom långa, det finns gott om fina stränder och oändligt med vacker natur av skiftande karaktär. Vi som bor och verkar här vill verkligen att fler upptäcker allt ifrån branta klippor, härliga sandstränder till ett inland med skog, vackra och dramatiska naturmiljöer som ger livskvalitet till boende och besökande.

 

Tyvärr är 2020 inget vanligt år varken för turisterna som vill besöka nordvästra Skåne eller nordvästskåningarna. Ett elakt virus har förändrat saker och ting i grunden. Aldrig någonsin förr har vi alla fått genomföra så omfattande och genomgripande förändringar av våra liv för att minska och begränsa smittspridningen. Trots det har vi i nordvästra Skåne och inte minst i Helsingborg sett höga siffror på smittspridning och drabbade som tvingas söka och få akut- och intensivvård. Detta innebär att sjukvården och sjukhuspersonalen under våren har fått göra heroiska insatser och slitit hårt.

 

För även om Skåne som region i ett nationellt perspektiv har klarat sig tämligen bra, så finns det lokala skillnader som oroar oss. Vi ser när statistiken bryts ner på kommunnivå att bland annat Helsingborg har en oproportionerligt stor andel upptäckta smittade av covid-19, jämfört med de flesta andra kommuner i Skåne. Vi ser också att belastningen varit extremt hög på Helsingborgs Lasarett under våren. Jämfört med övriga sjukhus i Skåne har nordvästra Skåne tagit ett stort ansvar och vårdat många covidpatienter.

 

Därför är vår bestämda uppmaning till er alla, turister och nordvästskåningar: Fortsätt följa myndigheternas rekommendationer och råd. Det finns en oroande tendens till att strunta i att hålla avstånd, undvika folksamlingar och agera som att det inte finns någon allmän smittspridning. Om vi, nordvästskåningar och turister, inte följer och lever efter de råd som finns så kommer sommaren att bli tuff och ansträngd för våra anställda vid Helsingborgs Lasarett och Ängelholms sjukhus. Vill du göra skillnad och stötta personalen är detta enkla råd att följa.

 

Naturligtvis kommer beredskap att finnas för att växla upp om smittspridningen tar ytterligare fart, men genom att följa råden kan vi underlätta för personalen i denna svåra tid.

 

Som ytterst ansvariga för hälso- och sjukvården i nordvästra Skåne vid Helsingborgs Lasarett och Ängelholms sjukhus ser vi hur all personal i nordvästra Skåne på ett föredömligt sätt har samarbetat för att leverera en snabb, tillgänglig och trygg vård under extrema förhållanden. Vi ser hur stora patientflöden gått från Helsingborg till Ängelholm, vilket gynnar alla, både personal och patienter. Det finns också många goda exempel på hur den kommunala och regionala nivån har samverkat för nordvästskåningarnas bästa. Kanske har covid-19 gjort att vi tagit bort några av de gamla problemen som funnits i nordvästra Skåne och fokuserat på att göra det smidigare, enklare och lättare att både vara frisk, sjuk, gammal och ung i nordvästra Skåne.

 

Det går ännu inte att säga hur länge och hur svårt coronaviruset kommer slå mot nordvästra Skåne, men vi vet säkert att det kommer ta tid innan livet återgår till det normala. Men vi vet att krisen en dag är över. Tillsammans klarar vi detta. Redan nu funderar vi på hur hälso- och sjukvården i nordvästra Skåne kan utvecklas och förbättras. Vi ser just nu möjligheter som bara för några år sedan var omöjliga att diskutera. Framtiden kommer innebära nivåstrukturering, profilering och renodling av uppdrag inte bara på nationell nivå, utan också på regional och lokal nivå. Det förtjänar medborgarna i nordvästra Skåne. För vår bestämda uppfattning är att vi tror på devisen: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

 

Anders Lundström (KD)

Regionråd och ordförande för Helsingborgs Lasarett

 

Maria Berglund (KD)

Ordförande för Ängelholms sjukhus