Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hade staten styrt hade Skåne inte haft tio sjukhus

Henrik Fritzon (S), gruppledare Region Skåne.Foto: PER WILKENS
Att regionerna ändå klarat att möta krisen relativt väl beror på regional förankring och en väl utbyggd och geografiskt spridd sjukvårdsorganisation, skriver Henrik Fritzon (S).Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Vi socialdemokrater anser att det är viktigt med regional förankring och att det faktiskt ska spela roll vad skåningarna tycker, skriver Henrik Fritzon (S) i en replik till Per Einarsson (KD) och Anders Lundström (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sjukvården styrs i dag av de 21 regionerna. Men Kristdemokraterna har länge drivit att staten ska ta över ansvaret. Med skiftande argumentation, kan tilläggas. Nu är det förstås med hänvisning till coronapandemin. Sverige behöver inte ”21 olika kriser samtidigt”, skrev de nyligen på Kvällsposten Debatt. 

Många som ser hur den styrande alliansen agerar kanske håller med. Mitt i den allvarligaste kris som svensk sjukvård genomgått, fortsätter en tondöv allians att hålla fast vid sina sparkrav i den skånska sjukvården. Totalt tänker alliansen spara 915 miljoner kronor i år. Av dessa återfinns inom Per Einarssons (KD) ansvarsområde, psykiatri och habilitering; 82 miljoner kronor och inom Anders Lundströms (KD) ansvarsområde, Helsingborgs lasarett; hela 209 miljoner kronor. Personalen sliter dygnet runt för att klara coronapandemin, samtidigt som borgerliga politiker hänger gigantiska sparkrav över deras huvuden. Det är ovärdigt. 

 

Men om man tänker vidare, så är det uppenbart att det inte skulle bli bättre med statlig sjukvård. Det finns inget som tyder på att staten skulle ha klarat krisen bättre än regionerna.

 

Materialförsörjningen är ett problem, det är sant. Men det skulle den ha varit även med staten som huvudman – det var trots allt staten som avskaffade beredskapslagren och Apotekets lagerhållningsansvar. Personalförsörjningen är ett problem, men även det beror i hög utsträckning på att staten inte byggt ut sjukvårdsutbildningarna tillräckligt. På de två områden där staten har ett ansvar finns alltså de största problemen. Det talar inte till förstatligandets fördel. 

 

Att regionerna ändå klarat att möta krisen relativt väl beror på regional förankring och en väl utbyggd och geografiskt spridd sjukvårdsorganisation. Det är väl ingen som tror att vi skulle ha haft tio orter med sjukhus i Skåne om staten hade styrt? Detta i kombination med möjlighet att anpassa sig till lokala förhållanden är vad som förklarar den effektiva responsen på epidemin. Det är fördelar som följer av det regionala huvudmannaskapet för sjukvården. 

 

Vi socialdemokrater anser att det är viktigt med regional förankring och att det faktiskt ska spela roll vad skåningarna tycker. Därför ska sjukvården fortsatt skötas av regionerna. 

 

Henrik Fritzon (S)

Gruppledare Region Skåne