Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grundersättningen för skolor räknas upp

Sara Wettergren (L), skolkommunalråd Malmö och ordförande i Grundskolenämnden.Foto: PRESSBILD
Sanna Axelsson (S), vice ordförande i Grundskolenämnden Malmö.Foto: PETER KROON
Foto: SHUTTERSTOCK

Samtliga tre skolnämnder i Malmö har fått en högre uppräkning i jämförelse med många andra nämnder, skriver skolpolitikerna Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S) i en replik till flera föräldragrupper.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I en replik på vårt klargörande om skolans budget menar representanter för olika föräldragrupper att skolorna i Malmö inte kommer att kompenseras för kostnadsökningar. 

Men faktum är att grundersättningen för kommunala skolor, grundsärskolan, fritidshemmen och elevhälsan kommer att räknas upp i paritet med kostnadsökningar. Skolan i Malmö får 325 miljoner mer än förra året, samt ett hyresstopp på sju miljoner. När skolbudgeten antas kommer det vara möjligt att ta del av siffrorna i detalj. 

 

Som vi tidigare nämnt kan däremot enskilda skolor få mindre budget än tidigare år. Det vanligaste skälet till detta är att elevunderlaget förändras, det vill säga att elever med mer resursstarka föräldrar söker sig till skolan. Detta då vi har ett ersättningssystem som till en del består av ett grundbelopp och till en del kompensation för elevernas bakgrund. En skola med elever med tung socioekonomisk bakgrund får alltså större kompensation. Det är ett system som finns till för att skapa likvärdiga förutsättningar, men som också får konsekvenser för enskilda skolor i enskilda perioder. Skolorna påverkas också i varierande utsträckning av minskat elevantal och minskade riktade statsbidrag.

 

I ett tufft ekonomiskt läge måste prioriteringar göras, och i vår budget för 2020 har samtliga tre skolnämnder fått en högre uppräkning i jämförelse med många andra nämnder. Ytterligare resurser finns inte, även om vi helhjärtat önskar att så vore fallet. Moderaternas och Sverigedemokraternas lösning på detta är att göra gigantiska nedskärningar på arbetsmarknads- och socialnämnden. Vi tror emellertid inte att det är en framkomlig väg att göra barn i socioekonomisk utsatthet ännu mer utsatta. Framför allt skulle det inte gynna deras skolgång.

 

Därför prioriterar vi att behålla en långsiktig hög kvalitet på undervisningen, stärkt elevhälsa och intensiv opinionsbildning gentemot staten för att förbättra villkoren för statsbidrag, som är av avgörande betydelse. 

 

Vi välkomnar det stora engagemanget för skolorna i Malmö och uppmuntrar alla att ta del av skolbudgeten när den är klar. Vi hoppas också att föräldrar har en dialog med rektor och förvaltning om förutsättningarna på den egna skolan.

 

Sara Wettergren (L)

Skolkommunalråd Malmö och ordförande i Grundskolenämnden

 

Sanna Axelsson (S)

Vice ordförande i Grundskolenämnden Malmö