Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gröna näringar bidrar till hållbar motståndskraft

Med många småskaliga produktionsanläggningar, exempelvis vindkraft, blir det svårare för en fiende att slå ut elförsörjningen, skriver Daniel Bäckström (C).Foto: SHUTTERSTOCK
Daniel Bäckström (C), försvarspolitisk talesperson.Foto: RIKSDAGEN / RIKSDAGEN

Det behövs fler gröna, smarta, småskaliga och lokala lösningar som gör vårt samhälle mer motståndskraftigt i tider av kris eller krig. Inrikesministern måste nu ta initiativ till samtal om civilförsvaret, skriver Centerns försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det civila försvaret är en omistlig del av totalförsvaret. I tider av kris eller krig måste det civila försvaret skydda samhället, både dess befolkning och funktioner. Det handlar om att se till att grundläggande samhällsfunktioner fungerar, som till exempel sjukvård, vattenförsörjning och transporter.

 

Vi behöver utveckla det civila försvaret, inte minst i södra Sverige. Men från regeringen har det länge varit helt tyst. Efter att försvarsberedningen för drygt två år sedan presenterade sin rapport ”Motståndskraft” om utvecklingen av totalförsvaret, har regeringen tillsatt några få utredningar, men de flesta utredningar ska inte presenteras förrän efter nästa försvarsbeslut. Det är förstås fel ordning och gör att vi tappar både tid och utveckling.

 

Centerpartiet kräver nu att inrikesminister Mikael Damberg (S) kallar riksdagens alla partier till sig för att diskutera vägen framåt för det civila försvaret. Det krävs en regelrätt förhandling mellan partierna, med siktet inställt på att lägga fram konkreta åtgärder som stärker vårt civila försvar. Den passiva inställning som regeringen uppvisat hittills duger inte. Ambitionsnivån har varit alldeles för låg. 

 

I den förhandlingen har Centerpartiet ett antal ingångar som vi kommer driva. Ett särskilt fokus kommer vara att stärka och rusta upp räddningstjänsten i kommunerna för att kunna göra mer och bli en större del av totalförsvaret. Det handlar om att räddningstjänsten ska få en bättre lednings- och samverkansförmåga och stärka befolkningsskyddet. Vi behöver även satsa på livsviktig försörjning av livsmedel, logistik, energi och läkemedel för att stärka försörjningstryggheten. 

 

Ett annat fokus kommer vara hur vi bättre kan nyttja våra egna gröna näringar. En ökad inhemsk produktion av biodrivmedel gör det lättare att försörja södra Sverige i krisläge. Det skapar dessutom mer företagande och fler jobb. I dag importeras stora mängder biogas från Danmark, vilket är bra ur miljösynpunkt, men vi behöver också öka den egna produktionen. Det innebär att förnybara råvaror ersätter fossila och att vårt importberoende av utländsk olja och gas minskar. 

 

Vi vill också skapa bättre förutsättningar för lokal produktion och distribution av el. Med många småskaliga produktionsanläggningar blir det svårare för en fiende att slå ut elförsörjningen. Här lämpar sig förnybar energi väldigt bra, såsom solceller på taken, småskalig vattenkraft och vindkraftverk. Myndigheterna i södra Sverige måste bli bättre på att se vilken viktig roll vind- och vattenkraften spelar i elsystemet och lätta upp restriktioner för att utveckla vindkraften och minska sårbarheten. 

 

Även svensk livsmedelsförsörjning är avgörande för totalförsvaret. Södra Sveriges bördiga jordar kan återigen bli vårt lands gula guld, andelen svenskproducerad mat kan öka, men då måste vi stärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft gentemot matproducenter i utlandet. På det sättet kan vi bevara och öka den odlingsbara marken i södra Sverige, vilket är viktigt ur ett beredskapsperspektiv, men också för att vid behov kunna ställa om produktionen eller verksamheten i kris eller krig. 

 

Det finns en rad aktörer i samhället som både kan och vill göra mer för att stärka det civila försvaret. Samtidigt ropar kommuner runtom i landet på vägledning från staten i det fortsatta arbetet. Nu måste Mikael Damberg och regeringen inse att det är hög tid att utveckla det civila försvaret. Det behövs mer pengar och nya inriktningar, men också smarta, småskaliga och lokala lösningar som gör vårt samhälle mer motståndskraftigt. Här har inte minst södra Sverige stor potential att bidra i omställningen. Låt oss ta till vara på den kraften.

 

Daniel Bäckström (C)

Försvarspolitisk talesperson