Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grattis Malmö till M och KD-budgeten

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN

Den nya statsbudgeten av M och KD är en liten lättnad för en stad som inte fungerar normalt, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att Sveriges riksdag valt att anta Moderaterna och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag är ett positivt besked för Malmö. Nu ges möjlighet att ta tag i de mycket allvarliga samhällsproblem som präglar vår stad. Svaga och ojämlika skolresultat, ett avgrundsdjupt utanförskap och en skenande gängkriminalitet, med skjutningar på öppen gata som det mest anmärkningsvärda exemplet på en stad som inte fungerar normalt.

 

Problemen är förvisso synnerligen allvarliga men Malmö har också fantastiska möjligheter. Det är en ung stad med ett rikt näringsliv. Med en annan politik hade Malmö kunnat blomstra. Med en politik som bryter utanförskapet, som knäcker gängkriminaliteten och skapar möjligheter till en skola där barn i hela Malmö kan lyckas och skapa sig förutsättningar för att vara en del av Malmös gemenskap. Därför är Moderaterna och Kristdemokraternas budget en mycket god nyhet för Malmöborna. Den innehåller flera välkomna satsningar som kommer att göra livet bättre för hundratusentals av Malmös invånare, sätter fokus på arbetslinjen så att det lönar sig bättre att arbeta och tillför ökade resurser till Malmös välfärd vilket innebär att vi kan förbättra de urusla resultaten i äldrevården och satsa mer på skolan. 

 

Malmö och Sveriges välfärd bygger på arbete. Därför måste det alltid löna sig att arbeta. Moderaterna och Kristdemokraternas budget som nu antagits av riksdagen innebär att över 154 000 Malmöbor får behålla mer av sin lön. Detta är bra. Det betyder mer pengar i plånboken för våra undersköterskor och poliser samtidigt som att det kommer leda till att fler människor i Malmö kan lämna utanförskap till förmån för arbete och samhällsgemenskap. 

 

Ett tryggt Malmö är ett fritt Malmö, där människor vågar ta plats, ägna sig åt kreativt skapande och vågar satsa och driva företag i hela Malmö. Därför är det oacceptabelt att kriminalitet och gängvåld har tillåtits breda ut sig i Malmö. För att knäcka kriminaliteten behövs ett samlat paket med satsningar i skolan, sociala och brottsförebyggande insatser, men det behövs också fler poliser. Därför är det en synnerligen god nyhet för Malmö att den moderata budget som nu antagits innebär att vi får en rejäl förstärkning motsvarande 380 nya poliser. Detta är ett stort steg mot att trycka tillbaka kriminaliteten. Alla Malmöbor ska vara trygga. 

 

Malmö har en stolt historia. Den arbetslinje som länge präglade staden ska återupprättas. Dagens Malmöbor ska få möjlighet att leva i den blomstrande staden som tidigare generationer byggde upp. Samtidigt förtjänar de som byggde Malmö till en framgångsrik stad som i dag har lämnat arbetsmarknaden en kommunal service och äldrevård av högsta klass. Det är både bra och rättvist att våra pensioner nu får en skattesänkning tack vare Moderaterna och Kristdemokraternas budget. Mer i plånboken för de som gått i pension är en tydlig signal från samhället att det hela livet ska löna sig att arbeta, och att ha arbetat. 

 

Ska Malmö vara en stad som håller ihop måste skolan fungera. Så är det inte i dag. Tvärtom har vi skolor där mer än hälften av eleverna lämnar nionde klass utan behörighet att gå vidare till gymnasiet. Detta är ett socialdemokratiskt svek av episka mått. De som lämnas efter utan möjlighet till en utbildning löper en stor risk att fastna i ett utanförskap. Ur denna hopplöshet föds kriminalitet och en stad som slits isär. Den nya budgeten kommer att göra stor skillnad för Malmös skolbarn. Den innehåller kraftigt höjda statsbidrag som innebär att Malmö får en förstärkning på över 100 miljoner kronor. 

 

Sverige har nu tagit en ny och viktig riktning i och med att riksdagen har antagit Moderaterna och Kristdemokraternas budget. Landet tar nu viktiga steg bort ifrån utanförskap och mot en ny arbetslinje. Både Sverige och Malmö förtjänar ett Moderatlett styre, så att vi kan genomföra satsningar på fler jobb, fler poliser och förstärkningar i välfärdens kärna. 

 

Torbjörn Tegnhammar (M) 

Oppositionsråd i Malmö

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!