Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gratis busskort får inte folk att glömma tågkaoset

Magnus Ek (C), förbundsordförande Centerpartistiska ungdomsförbundet. Foto: PRESSBILD
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö. Foto: PRIVAT

Hur kan regeringen sova om natten med vetskapen att de slösar bort skattepengar och försvårar för krigsdrabbade människor att skapa sig ett nytt liv på köpet, undrar centerpartisterna Magnus Ek och Niels Paarup-Petersen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Gratis sommarkort till Skånes ungdomar lyder Socialdemokraternas senaste satsning på Skåne. Vänsterpartiet jublar då de drivit frågan om “gratis” kollektivtrafik sedan hjulet uppfanns och Socialdemokraterna äntligen har börjat lyssna. Men varför ändrar sig S i denna fråga just nu? 

 

Kan det vara så att de vill få bort uppmärksamheten från att Skånetrafiken går på knäna? Både på grund av det dagliga tågkaoset i Skåne under S-regeringen och på grund av gränskontroller från Danmark? På grund av den numera permanenta gräns i Hyllie station som står där som stark symbol mot öppenheten och humanismen? På grund av den enorma kostnad i form av administration och passkontrollanter som den gränsen inneburit?

 

Man kan även fråga sig om det är en rimlig användning av skattemedel att subventionera busskort inte bara till de som har svårt att betala det själva, utan också till unga från välbärgade familjer. 

 

Men Socialdemokraternas utspel går från onödigt till osmakligt när justitieminister Morgan Johansson (S) på Twitter hävdar att det finns pengar till sommarkortet eftersom regeringen skärpt asylrätten. En svensk minister ställer därmed asylinvandring mot gratis kollektivtrafik. 

 

Det är dels fördummande, då statsbudgeten innehåller betydligt fler poster än statligt stöd till kollektivtrafik och integration, men också ett farligt sätt att fiska efter invandringskritiska röster. Enligt Morgan Johansson är det alltså värt att bryta upp Öresundsregionen och hindra familjer från att återförenas för att vi ska få åka åågatåget till en billigare peng. Ja, det och för att en krisande socialdemokrati ska vinna några unga röster den 9 september. 

 

Ledsen, men det funkar inte. Att pendla i Skåne är numera oerhört frustrerande och tidskrävande. Gränskontrollerna och tidigare ID-kontrollerna har satt käppar i hjulen för alla som jobbar på andra sidan Öresundsbron, allt för att se till att människor som inte har rätt att vara i Sverige kan ta sig hit. 

 

Vi håller med om att människor som inte har rätt att vara här, inte ska vara här. Däremot måste man ställa sig frågan om det är värt det. Vecka 1-44 2017 utfördes i snitt 917 938 kontroller per månad. Av dem som kontrollerades avvisade man 0.04 procent enligt polisens egna siffror. 

 

Samtidigt har pendlingstiden mellan Köpenhamn och Skåne ökat och många har slutat pendla. Detta har oerhörda konsekvenser för det skånska näringslivet men också för hela Greater Copenhagen. Detta märks redan i den avtagande tillväxt som såg så stark ut 2014 och kommer att fortsätta märkas för varje dag som taggtrådsstängslet som begränsar Sverige står kvar.

 

För att dra uppmärksamhet bort från den för Skåne katastrofala infrastrukturs- och näringslivspolitik som Socialdemokraterna för, har S gått med på att subventionera sommarkort till Skånes skolungdomar. Tyvärr löser detta ingenting utan är bara mer symbolpolitik och ännu mera bränt valfläsk. 

 

Verkligheten är att detta kostar 45 miljoner kronor i statligt stöd till Region Skåne, utöver de 35 miljoner kronor som regionen själva betalar. Totalt 80 miljoner kronor som kunde gått till viktigare områden och riktiga reformer inom sjukvård och skola, eller kanske till att rusta upp det tågnätverk som Socialdemokraterna sakta men säkert bryter ner. Då nämner vi inte ens vad man skulle kunna göra för kollektivtrafiksatsningar i stället för de inhumana, ineffektiva och kostsamma gränskontroller de håller så hårt i.

 

Centerpartiet och CUF inser vikten av Greater Copenhagen och hur regionen gynnar Sverige. Vi vill riva de gränshinder som satts upp av Socialdemokraterna och skära ner på de onödiga subventioner som Vänsterpartiet drivit igenom. Vi vill fråga regeringen: Hur kan ni sova om natten med vetskapen att ni slösar bort skattepengar och försvårar för krigsdrabbade människor att skapa sig ett nytt liv på köpet?

 

Det här är inte en långsiktig politik. Det här är inte ett värdigt sätt att resonera för en svensk minister. Det är inte så här vi tar Sverige framåt.

 

Magnus Ek

Förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Gruppledare Centerpartiet Malmö