Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gränskontrollerna har gynnat gängen i Malmö

Öresundsbo. Niels Paarup-Petersen (C).
Inte i sitt esse. Öresundsregionen plågas av gränskontroller.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Regeringens krav på gränskontroller har inneburit att man flyttat resurser från att bekämpa gängvåldet, skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Polisen flyttar personal från gränskontrollerna vid Öresund till gatorna i Malmö. Det beslutades under fredagen. Det är ett mycket välkommet tilltag efter de senaste månadernas återkommande mord, bomber, våld och hot i Malmö. Polisen måste finnas på plats på Malmös gator och mota bort gängen.

Att polisen nu prioriterar kampen mot gängen är bra. Däremot är det en skandal att regeringen, med inrikesminister Anders Ygeman (S) i spetsen, har tvingat polisen att prioritera ner kriminaliteten i Malmö under det senaste året.

Att den grova kriminaliteten i Malmö återigen ökar visar ännu en av de ödesdigra konsekvenserna regeringens illa genomtänkta gränskontroller har haft för Malmö. Gängen har tagit över allt mer medan polisen varit upptagna med att kontrollera pendlare. Det är en vansinnig prioritering som regeringen har det direkta ansvaret för.

Malmö har sett rekordmånga mord under 2016. Senaste månaderna har det varit nästan ett mord i veckan. Knarkhandeln har ökat på öppen gata. Föräldrar hotas när de ska hämta barn på förskolan. Bomber har åter börjat explodera framför stadens krogar.

Det har blivit så illa att många Malmöbor inte ens höjer på ögonbrynen längre när det sker ett mord i vår stad. Arbetsplatserna fylls inte längre med diskussioner om morden. Våldet har blivit vardag.

Jag och Centerpartiet har flera gångar påpekat att regeringen måste säkra fler poliser på marken i Malmö om vi ska ta tillbaka Malmö från gängen. Centerpartiet och Annie Lööf har föreslagit en satsning på 2 000 fler poliser varav många hade kunnat bidra till tryggheten i Malmö. Det behövs. Men regeringen lyssnar inte och vägrar satsa där det behövs.   Istället fortsätter regeringen förvärra situationen. Regeringens beslut om att polisen månad efter månad ska stå vid gränsen och spilla tiden med att kolla pendlarnas ID har bidragit till att ge gängen i Malmö spelrum. Men för bara en vecka sedan förlängde regeringen gränskontrollerna i tre månader till. Nu måste regeringen ta ansvar för den ohållbara situationen i Malmö de varit med att skapa.

Hittills har regeringen vägrat att lyssna på alla vi som påpekat det onödiga i att poliser ska stå vid en gränskontroll där de knappt gjort någon nytta.    Kan Ygeman börja lyssna nu när det står klart att vanliga Malmöbor betalar priset för regeringens gränskontroller? Eller är det för långt från regeringskansliet i Stockholm till gatorna i Malmö för att prioritera Malmöbornas säkerhet före regeringens stolthet?

Niels Paarup-Petersen (C)

Gruppledare i Malmö