Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör skolor och förskolor till bilfria zoner

Stefana Hoti (MP), partiföreträdare Miljöpartiet i Malmö.
Foto: MP MALMÖ

Malmö har tyvärr i dag några av landets mest olycksdrabbade skolområden, men Liberalerna slåss med näbbar och klor för att låta bilar få fortsätta att köra fram till entrédörren, skriver Stefana Hoti (MP) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Malmös ledande skolpolitiker Sara Wettergren (L) och Rose-Marie Carlsson (S) tycker på Kvällsposten Debatt att det är modigt att vilja krympa förskolebarnens gårdar och i stället låta dem leka i stadens parker, trots att allt pekar på att det skulle göra Malmö sämre för barnen. För Wettergren och Carlsson har det blivit en fixidé som inga utredningar i världen verkar bita på. Vi i Miljöpartiet tycker snarare att det är modigt att lyssna på erfarenhet, forskning och Malmö stads tjänstepersoner, att följa FN:s barnkonvention och att vända på varenda sten för att göra Malmö till en så bra stad som möjligt för dem som växer upp här.

Det är därför Miljöpartiet har kämpat och fått igenom att stadens infartsleder ska byggas om till stadsgator. Den breda asfaltsöknen längs med Pildammsvägen smalnas nu till exempel av för att ge plats till bostäder, grönområden, arbetsplatser, butiker och, naturligtvis, förskolor. Det blir nära, det blir grönt och det blir tätt.

Det är därför vi vill göra områdena kring Malmös skolor och förskolor till bilfria zoner, så att barn och föräldrar ska våga gå och cykla dit. Så att luften ska gå att andas och att bullret på skolgårdarna minskar. I dag har vi en nedåtgående spiral där allt fler föräldrar väljer att skjutsa sina barn med bil eftersom skolvägen inte känns säker. Varför? På grund av alla bilar. Och ju fler föräldrar som tar bilen, desto osäkrare blir det. Malmö har tyvärr i dag några av landets mest olycksdrabbade skolområden, men Liberalerna slåss med näbbar och klor för att låta bilar få fortsätta att köra fram till entrédörren.

Miljöpartiet vill uttömma alla andra möjligheter innan vi tar av barnens ytor. Först behöver vi förtäta alla stadsdelar, bygga färdigt Nyhamnen, smalna av infartslederna, göra skolor och förskolor till bilfria zoner, och flytta parkerade bilar från gatan in i mobilitetshus. Vi är mycket långt ifrån det scenariot i dag. Så låt oss börja i rätt ände, i stället för att beröva förskolebarnen deras rätt till lek, rörelse och återhämtning.


Stefana Hoti (MP)

Partiföreträdare Miljöpartiet i Malmö