Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gör inte Nyhamnen till en segregerad stadsdel

Malmös framtida, nya stadsdel Nyhamnen ska inte vara till enbart för de rika, skriver Vänsterpartiet i Malmö. Foto: KANOZI ARKITEKTER
Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö. Foto: DAVID LENANDER / VÄNSTERPARTIET I MALMÖ
Anders Skans (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Malmö Stad. Foto: OLOF HOLMGREN / PRESSBILD

Malmö behöver inte fler segregerade stadsdelar, skriver Emma-Lina Johansson (V) och Anders Skans (V) in en replik till Liberalernas kommunalråd Simon Chrisander. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det liberala kommunalrådet Simon Chrisander skrev ett debattsvar häromdagen på vår artikel om Nyhamnen i Malmö. I sitt svar försöker han blanda bort korten två gånger. 

 

För det första skriver han att vi missar klimatfrågan gällande Nyhamnen. Det är helt fel. Vi stödde i kommunstyrelsen alla de miljöaspekter som finns i översiktsplanen just för att de är bra och viktiga. 

 

Vår vision för Nyhamnen - som inget annat parti valde att ställa sig bakom - är att vi vill förändra den sociala inriktningen på utbyggnaden. Vi i Vänsterpartiet ser enorma möjligheter att utveckla Nyhamnen. Det är ett område där Malmö Stad äger all mark och kan ställa krav på exploatörerna att bygga för att bli ett framtida bostadspolitiskt exempel på att det går att bygga för alla. 

 

Chrisander försöker sedan en andra gång blanda bort korten när han påstår att han håller med oss om att det ska byggas för alla. Det visar sig sedan i hans argumentation att det egentligen bara handlar om alla med gott om pengar. Han talar om att bygga för de som bidrar med ny skattekraft. Det betyder i klartext inflyttade rika. 

 

Han skriver att han vill få i gång flyttkedjor. Det betyder i klartext att bygga för penningstarka i Nyhamnen för att frigöra andra lägenheter till personer med lägre inkomster. Det leder till att Nyhamnen blir en segregerad stadsdel för de rika. 

 

Att bostadsforskningen dessutom visar att flyttkedjetänkandet inte fungerar, gör den tanken ännu mer fel. 

 

Nu är det upp till bevis för det socialdemokratiska och liberala styret i Malmö att visa att de har ambitioner att bygga för alla Malmöbor i Nyhamnen, annars blir det som vi befarar bara ytterligare en kraftigt segregerad stadsdel i Malmö.

 

Emma-Lina Johansson (V)

Oppositionsråd och ledamot i Malmö kommunstyrelse

 

Anders Skans (V)

Gruppledare i fullmäktige och ersättare i Malmö kommunstyrelse